Нови сој Б.1.1.529 изазива забринутост и може да се шири брже од других варијанти, а прелиминарна истраживања показују како сој носи већи ризик од реинфекције него други сојеви, каже се у саопштењу СЗО.

"Ова варијанта носи велики број мутација од којих су неке забрињавајуће", наводи СЗО поводом новог соја који је пети који је добио ознаку.

ПЦР тестови који су тренутно у употреби успешно откривају овај нови сој корона вируса, додаје се, преноси Ројтерс.

Државе чланице Европске уније договориле су се да привремено суспендују путовања из Јужне Африке у ЕУ након што је откривена нова варијанта коронавируса, објавило је раније данас словеначко председништво Савета ЕУ.

Белгија је прва европска земља у којој је откривен први случај нове варијанте корона вируса, која је први пут забележена у Јужноафричкој Републици.

Та варијанта је откривена код путника који се враћао у Белгију из Египта 11. новембра, а особа је прве симптоме развила 22. новембра.

Велика Британија упозорила је данас да је нова варијанта корона вируса која се шири у Јужноафричкој Републици разлог за велику забринутост и да је научници сматрају најзначајнијом до сада јер би вакцина могла бити мање ефикасна.