Једно од тих питања појавило се након завршетка осме епизоде серије. 

У осмој епизоди, лик Јелене Ђокић у разговору са инспектором Петром (Уликс Фехмиу) на обали воде саопшти како су јој као малој говорили да овде може срести Русалке. Верујемо да ништа није случајно, нити да се ова митолошка бића безвезе помињу само пар епизода пред крај серије. Шта су то Русалке? Одакле оне у "Црној Свадби"? 

Фото: Профимедиа

 

 

У словенској митологији, Русалке су биле вечно младе и прелепе девојке које су живеле у рекама и језерима, и које су мамиле пролазнике, водећи их у сигурну смрт. Често их мешају са сиренама, али, насупрот њима, русалке су могле да изађу из воде само једном годишње. Поједини извори верују да су и оне имале рибљи реп, али како би изашле на обалу добијале би људске ноге.

Веровало се да су ови водени демони били раније утопљене девојке и жене, или оне које су завршиле насилном смрћу. Русалке су служавке Воденог духа ког су двориле у кристалној палати у речним дубинама. Њихово порекло води од Источних Словена, првенствено Руса, Белоруса и Украјинаца, али се провлаче и у причама код Чеха, Пољака, Бугара, а понегде и код Срба.

Фото: Профимедиа

 

 

Ако би их пролазник спазио у шуми, поред реке или потока, обично би их затекао наге, са дугим распуштеним зеленим или риђим косама. Носиле би зелени венац и плесале би у круговима. Пролазник би био омађијан њиховом песмом и лепотом, а ако би им пришао, оне би га одвукле у водене дубине и удавиле, или учиниле својим супругом и претвориле сирен-човека. Поједини извори их описују како седе на обалама, прскају се у плићацима, или се љуљају на гранама дрвећа. Кажњавале би све људе који их угледају.

Према наводима из књиге “Словенска митологија” Ненада Гајића, веровало се да би додиривањем траве пелин у потпуности нестајала њихова магија, па су је људи носили кад би ишли у шуму у току Русалне недеље.

Фото: Профимедиа

 

 

Да ли овакво објашњење има неког већег смисла са заплетом серије Црна Свадба? Па мало вероватно, али опет са друге стране, описивање Русалки, и њиховог плеса у води и призавање веома подсећа на сцену у којој је лик Мине Совтић, мајке Јелене Ђокић, плеше у води и заводи радио водитеља Мићу (Филип Ђурић). И да, и она, као и њена ћерка и унука, имају црвену косу, како у изворима о овим бићима пише.

Међутим, све ово остало не одговара баш самој радњи серији у потпуности, па су можда саме Русалке више биле инспирација за зачудност саме приче. 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".