На данашњи дан, 354. године у Антиохији је рођен Свети Јован Златоусти, некадашњи цариградски патријарх. Православни верници данас славе крсну славу, а за овај дан се везују и интересантна веровања.

На Јована Златоустог се избегава свако коришћење конца, вунице, струне, тј. шивење, плетење, везивање. Верује се да онај ко тада прекине нит (конац) тиме прекида и свој живот. Пошто у српском народу Свети Јован важи за ученог свеца, верује се да је на дан када он слави добро узети књигу у руке и прочитати бар неки њен део.

Свети Јован златоусти је у тајне хришћанства ушао након смрти родитеља, када се замонашио. Тај свечани чин пратили су лично апостоли који су га благосиљали и прорекли му велику службу, велику благодат и велико страдање. 

Сматра се највећим тумачем Светог Писма, најбољим хришћанским беседником, учитељем хришћанског живота, идеални пример Црквеног пастира и страдалник за Јеванђеље Христово које је проповедао.

У многим српским породицама овај светац слави се као крсна слава. У недељу, 28. новембра, почиње Божићни пост, други по дужини у православном календару. Трајаће шест недеља до 7. јануара, до празника у славу рођења Исуса Христа.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".