У суштини, припреме нема, једино што је потребно је да будете здрави, да не кашљете, немате температуру, или неки други здравствени проблем због кога бисте евентуално одложили вакцинацију.

Имуни одговор је важан у сваком моменту, и када је одбрана од болести у питању али донекле и што се тиче одговора на вакцину. Као што су лекари већ објашњавали, они са слабијим имунитетом треба обавезно да се вакцинишу али и на време да приме препоручене дозе, јер спадају у ризичну групу, а с друге стране, оно што је свакако добро, како за њих, тако и за сву осталу популацију, да раде на побољшању свог имунитета.

Фото: Архива

 

 

"Обавезно поједите хранљив оброк и хидрирајте се пре заказаног термина да бисте потенцијално смањили нежељене ефекте на дан вакцинације", наводи "Рите Аид" у својим смерницама. "ЦВС Хеалтх" такође саветује људима да "пију најмање пола литра воде један сат пре термина како би спречили нежељене ефекте".

Стручњаци кажу да је важно да будете хидрирани пре заказаног термина вакцинације, јер у супротном, велика је вероватноћа да ћете се осећати лошије.

Стручњаци упозоравају и да не узимате лекове против болова без рецепта пре него што се вакцинишете.

"Не препоручује се да узимате лекове без рецепта, као што су ибупрофен или аспирин пре вакцинације како бисте потенцијално спречили нежељене ефекте цепива", наводи ЦДЦ. "Није познато како би ови лекови могли да утичу на то колико добро вакцина делује. Међутим, ако редовно узимате ове лекове из других разлога, требало би да наставите. Такође се не препоручује узимање антихистаминика пре вакцинације, а како бисте спречили алергијске реакције."

Имунолог проф.др Борислав Каменов објашњава да свако од нас може допринети бољем раду имунитета, само ако пажљиво ослушкује и прати шта му тело поручује. Редовно се контролише, али би ваљало и да провери свој имунолошки статус.

Фото: М. Миливојевић

 

 

-За одбрану од вируса битан је добар имуни одговор, који је потребан и када је вакцина у питању. Како ће организам реаговати на вакцину, односно да ли ће направити јачу заштиту зависи и од имунитета. Најважније је да јачате свој имуни систем, временом се имуни систем поремети, па ради лоше, али то се може поправити. Неопходно је да утврдимо шта вам смета од хране, стомак први сигнализира када нешто није како треба, дакле одбаците храну која вам не прија. Затим, уносите витамине, витамин Д је најважнији у одбрани од вируса, а током зимских месеци је потребно уносити га јер нема сунца. Наравно, постоје људи који га имају довољно, али то мора лекар да утврди. С друге стране, ту је цинк, пробиотик, фолна киселина, све то скупа је важно да би се ојачао имуни систем. И када се ради о природном иминитету, и када се ради о вакцинацији, имунитет је важан а људи то занемарују - објашњава професор Каменов.

Када је витамин Д у питању, лекар објашњава да би старија популација требало да узима до 10.000 јединица дневно, млађи људи 5.000, а код деце је довољно 500 јединица витамина Д.

Зашто је добар витамин Д

Витамин Д је један у низу неопходних супстанци, а његов недостатак осим пада имунитета, може изазвати обољење костију, али и може утицати на развој апатије и депресије. Треба напоменути да коштана маса може престати да се изграђује већ у тридесетим годинама, те је важно повести рачуна о исхрани преко које се уноси овај драгоцени витамин.

- Апсолутно сам уверен да он може много тога да исправи у имуном систему. Витамин Д поправља наше ћелије, додаје др Каменов.

Пробиотик

Пробиотик је термин који се користи за скуп “добрих бактерија”, а најчешће врсте микроба које се користе у пробиотицима јесу бактерије млечне киселине. Многи се питају како је могуће да данас не можемо без пробиотика а одговор се крије у нашим лошим навикама, лошем одабиру хране, када је све прерађено, док с друге стране и конзумација медикамената квари нашу цревну флору. Пробиотици нам заправо помажу одржавамо одговарајући број бактерија које чине нашу нормалну микрофлору. И у борби против короне добре бактерије су нам неопходне, како би наш имуни систем успео да да добар одговор.

Фото: Депозитфото

 

 

Цинк (али и селен)

Цинк је минерал који је неопходан за нормално функционисање организма и изузетно је важан за правилан рад имуног система. Он нам помаже приликом бржег зарастања рана, одличан је за кости, нокте, код губитка осећаја укуса и још код многих другух здравствених тегоба.

Цинк, али и селен су веома важни за јачање имунитета и треба јести у овом периоду храну у којој се они могу наћи. Цинк је добар и код менталног напора, а битну улогу може играти у превенцији прехладе и грипа, али и код код хроничних инфекција управо зато што подстиче имуни систем. Генерално не треба јести нездраву, брзу храну, треба се окренути здравим оброцима, витаминима, минералима, воћу, поврћу.

(Блиц)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".