Акценат је био на фудбалској репрезентацији Србије и побуни такозваног Фудбалског савеза Косова, којем су засметале мајице које су наши фудбалери носили после победе над екипом Португала, којом су изборили пласман на Светко првенство у Катару. Подсетимо, реч је о Стефану Митровићу, Немањи Радоњићу и Душану Влаховићу, који су позирали загрљени, са подигнута три прста, док су Душан и Немања имали мајице са натписом "Весели се српски роде".

Јелена је истакла да Косово јесте део Србије и да ће то увек бити, па не види ништа спорно у натпису који су Орлови понели.

- Као неко ко је Српкиња и ко врло добро зна Устав ове земље, Косово је по Уставу и даље, и биће, део Србије и територија наше државе. Текстописац у тој песми описује нашу територију! Када је реч о Косову - и за хиљаду, и за сто хиљада година, макар овде и на простору Косова живели ванземаљци, у срцима Срба ће то заувек бити тачка која нас дира и покреће. Нама је то у гену - рекла је певачица.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by DV9 (@vlahovicdusan)

- Чак и они који нису тако јаког националног набоја, увек кад се прославља национална победа ти духови се буде, што је негде и нормално. Американци кад прослављају победу, они свуда износе своју заставу, као, уосталом и свака земља. Нормално је што Срби славе са помињањем онога што представља српство и наш менталитет - рекла је Карлеуша.

Поред стихова "Весели се српске роде", које су истакли на мајицама, репрезентативци су после победе запевали и песму "Пукни зоро". У њој део стихова гласи "Ај, па, пукни зоро, стару мајку пробуди, па да види ко јој долази...". Јелена је истакла да су управо песме у којима се спомиње мајка, оне које фудбалери желе да чују када нешто прослављају.

- Мој супруг је био дугогодишњи репрезентативац, а фудбалер читав свој живот, тако да сам врло упозната са механизмима бирања музике коју они желе и траже у разним тим моментима прослава, од аутобуса, испред скупштине, после утакмице... Углавном је то нешто што их лично додирује: мајка, српство и Косово - истакла је Јелена.

Фото: Инстаграм принтскрин/ karleusastar

 

- Фудбалери се веселе уз народну музику, више кафанску, док кошаркаши више бирају неку музику која више нагиње ка попу... Али, кад је реч о репрезетнацијама, не може проћи без српских песама, косовских песама - додала је она.

Поред Јелене, саговорници на ову тему били су редитељ Данило Бећковић, као и Неле Карајлић.

- Људи певају оно што желе да певају, не може их нико спречити. То је ствар емоција, неког надахнућа, тако да... Ја који сам певао шта хоћу, дозволио бих свима да певају шта хоће. То је нешто што је у традицији сваког народа и појединца, нешто што спаја неку групу људи - рекао је Неле.

- Уместо да направе мали поданички, послушни народ, што су сигурно имали као план и пре и после бомбардовања, они су сада добили само још 7-8 милиона разјаренијих Срба који су спремни да на свакој тачки планете отпевају и покажу то своје осећање, као што су показивали за време литија у Црној Гори или као што Ноле показује кад освоји свој 153. Гренд слем, или као што Митар покаже кад га "завари" једној од најбољих екипа на свету. Или, као што сви ми који смо свирали у иностранству, имамо тај осећај пркоса кад негде пред пуном двораном Париза, Лондона, није важно где, отпевамо те наше песме које имамо да им покажемо - додао је Карајлић.

Подсетимо, они којима је очигледно засметао успех српских репрезентативаца, тзв. Фудбалски савез Косова, најавили су да ће се жалити УЕФА због мајице коју су понели Душан Влаховић и Немања Радоњић.

Фото: Танјуг/Јадранка Илић

 

- ФСК ц́е поднети жалбу УЕФА на поступак српских фудбалера, који су се после утакмице са Португалијом појавили у дресовима са иредентистичким и националистичким натписом - навео је тзв. Фудбалски савез Косова на свом Твитер налогу.

Међутим, остаје мистерија шта је на мајицама националистичко, пошто је на слици мапа Србије у њеним границама уз натпис "Весели се српски роде", што је стих из патриотске песме Данице Црногорчевић, која је постала популарна међу српским спортистима, а којом је и Новак Ђоковић славио успехе на Гренд слемовима.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".