О Томи и његовим делима српска се јавност у последње време веома интензивно интересује. Узрок овога је филм Драгана Бјелогрлића под називом "Тома", који описује његов узбудљиви живот. 

Не постоји начин на који се може довољно указати на значај овог уметника који је својим делом обележио читаву епоху народне музике, али срећом могуће је прочитати чланак из највећег архива у Србији - архива Борбе, који говори о томе како је Тома Здравковић примио вест о својој болести. 

"Најлепша љубавна песма на свету"

"ЈЕДНУ од најлепших љубавних песама "Чекај ме (ја ћу сигурно доћи") руског песника Константина Симонова југословенска и српска публика знају по маестралној интерпретацији боема Томе Здравковића. Музику, препев и модификацију текста урадио му је Милутин Поповић Захар. Али, мало је познато да је легендарни певач народне музике одлучио да је отпева када је сазнао да је болестан.

Фото: Зоран Кршљанин

 

Песма руског писца и песника преведена је на чак 35 језика, а чувени Тома снимио ју је 1981, годину дана пре него што ће у београдском Дому синдиката одржати први солистички концерт у каријери, после 26 година бављења музиком.

Здравковић је умро 1991. године, али је Симовљева песма постала бесмртна, синоним за љубав која превазилази све препреке и време. Многи уметници широм света су је интерпретирали кроз музику или рецитал, а код нас осим Томе, још и Раде Шербеџија.'' (Архива Борбе: Вечерње новости 21.1.2016.)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".