Постоје начини који ће вам мукотрпан задатак поједноставити и чишћење овог дела кухиње учинити много лакшим. Обичним брисањем сунђером не могу се уклонити све тврдокорне масноће, зато вам представљамо рецепт за смесу која уклања све нечистоће брзо и ефикасно. Нека ваша рерна заблиста.

Састојци за смесу за чишћење:

1 кафена чољица соде бикарбоне

пола кафене шољице воде

1 кафена шољица алкохолног сирћета

Фото: Јутјуб принтскрин/Classy Bites

Фото: Јутјуб принтскрин/Classy Bites

 

Припрема:

Помешајте соду бикарбону и воду. Kад сте то добро сјединили постепено додајте сирће због хемијске реакције и мешајте док не добијете компактну смесу.

Узмите мало смесе сунђером па утапкајте преко мрља у рерни. Слободно ставите више где је прљавије, а остатак рерне истрљајте. Остатак смесе оставите у рерни па је укључите на 100 степени и оставите тако неких 40-45 минута да делује.

Kада искључите рерну, извадите чинију и најпре орибајте жицу док је још топла јер ће се прљавштина лакше скинути, а затим очистите и остатак рерне. Биће вам потребна чиста вода и сунђер.

Уколико када сте очистили и даље имате загореле делове испробајте трик са новчићем. Узмите новчић и лагано гребите загореле делове, али не свом снагом већ мало лаганије како не бисте оштетили рерну. На крају обришите све сувом крпом.

(Мондо)