Зашто жалфија?

Висока ефикасност биљке објашњава се садржајем вредних етеричних уља у њеним листовима, која поседују антибактеријска и антиифламаторна дејства. Такође, у њиховом саставу је много фосфорне киселине, витамина Ц, Б1, П, танина.

Народна медицина препоручује да се код сувог кашља узима млеко са жалфијом - јер се верује да ова комбинација омекшава сув кашаљ и помаже приликом избацивање слузи.

Фото: Профимедиа

 

За овај магичан напитак вам је потребно:

- 250 мл млека

- једна супена кашика осушене и самлевене жалфије

-  једна кашичица маслаца

- једна кашичица меда

- једна трећина кашичице куркуме

Припрема:

Неопходно је у шерпицу насути 250 мл млека, додати једну супену кашику жалфије, након чега, на тихој ватри, довести до кључања.

Фото: Профимедиа

 

Чим млеко прокључа, одмах га склоните са шпорета и додајте једну кашичицу маслаца, поклопите шерпу и оставите да одстоји 15 минута.

Потом процедите и додајте кашичицу меда и 1/3 кашичице куркуме ( за децу 1/4 кашичице) и промешајте.

Фото: Депозитфото

 

Овај напитак треба попити до последње капи пола сата пре спавања. Можете га припремати неколико дана, док не осетите олакшање и лако искашљавање слузи из бронхија.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".