Играчи су, наравно, најзаслужнији за велики успех и директан пласман на Светско првенство у фудбалу које ће се 2022. одржати у Катару, али је ипак у центру пажње Драган Стојковић Пикси који је променио менталитет репрезентације.

Пикси је навикао да буде у центру пажње и да из искушења упркос притиска јавности - излази као победник. Још док је изводио бравуре на травнатим теренима широм света, Стојковић је био јавна личност о којој је јавност желела да сазна што више из приватног живота.

Фото: Танјуг/АП

 

За приватност Пиксија и његове супруге Снежане заинтересовали су се и 1991. године новинари италијанске "Газете" пошто је тада био звезда прелазног рока - дрес Олимпика из Марсеја заменио је за дрес Вероне.

Возио је тада Стојковић "аудија", изнајмио је четворособну кућу са вртом у Верони, а са њим су тамо били супруга, ћерке Ања и Андреа, њихове бејбиситерке и ташта, Снежанина мајка.

Текст који је те, сада већ давне 1991. године изашао у листу "Спорт" преносимо у целости:

Фото: Профимедиа

 

"О играчким квалитетима Драгана Стојковића нашироко се пише, пошто је сасвим извесно да је звезда прелазног рока. Међутим, читаоци 'Газете дело Спорт' су жељни и других детаља, који нису уско повезани са тереном.

Новинарку Ђулијано Ферано најпре је интересовао Драганов надимак 'Пикси', а када је сазнала право значење (јунак цртаног фимла), наш интернационалац јој је постао још симпатичнији.

Главна прича почиње, чиме другим, детаљним описом гардеробе у којој су се појавили Драган и Снежана. Забележено је да Пикси фура бермуде од џинса и хавајску мајицу, док се супруга одлучила за панталоне са црвено-плавим, цветним детаљима. Даљи разговор вођен је на француском језику.

Фото: Профимедиа

 

- Изнајмио сам кућу са четири собе. Једна је за мене и супругу, друга за девојчице, у трећој ће бити Снежанина мама, а у четвртој бејби-ситерка - репортирао је Стојковић.

- Посебно ми је драго што кућа има предиван врт - нагласила је на енглеском Снежана - За дечицу је најважнија природа.

Новинарку су интересовали и дани када се родила љубав између двоје младих.

- Срели смо се на улици - каже Драган, а Снежана додаје - Свиђа ми се његова непосредност и бејби-фејс. Изгледао је као дечачић.

У наставку интервјуа може се сазнати да је Драгану важнија породица од фудбала, да је Снежана прави мајстор за спремање специјалитета италијанске кухиње...

Фото: Профимедиа

 

- Обожавам пасташуту - јасан је Стојковић, док Снежана воли све што јој он спреми.

Стојковићева супруга верује да ће једнога дана завршити студије Архитектуре.

- Стала сам на другој години, а сада сам се потпуно посветила девојчицама. Напорно је са два, тако мала, детета. Немерљиву помоћ ми пружа мајка, која је увек уз мене.

Драган би свакако желео да има и сина, али то би било већ треће дете, па треба размислити. Зато га сада више заокупља филм, а обожава Клинта Иствуда и Ким Бесинџер, док се највише дружи са делима Агате Кристи.

Фото: Профимедиа

 

- У последње време сваки тренутак користим за игру са Андреом.

Политика, као неизбежна тема?

- Тешко је странцима објаснити догађаје у Југославији. Ипак, верујем да ће у догледно време нестати граница у Европи, сви ћемо живети у заједници са јединственим монетарним системом."

* Нпортал.рс због вас даје нови живот текстовима из највеће новинске архиве на овим просторима, штампарије Борбе, а овај чланак је изашао у Спорту, 7. јула 1991.*

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".