Сода бикарбона кухињска је намирница која може чинити чуда за чишћење одеће, уређаја, па чак и одвода који су смрдљиви или зачепљени.

Природно минерално једињење, сода бикарбона може отопити минералне наслаге и органске материјале попут масти. Редовно чишћење содом бикарбоном може спречити стварање зачепљења.

Пре употребе хемијских средстава за чишћење одвода или растављања сифона, покушајте са содом бикарбоном да видите хоће ли успети, како пише "Тхе Спруце".

Загрејте воду у кувалу за чај, у шерпи на рингли, или у посуди у микроталасној пећници. Сипајте мало детерџента за судове у одвод и пажљиво излијте кључалу воду у одвод. Средство за прање посуђа помоћи ће у отапању масних зачепљења.

Фото: Профимедиа

 

 

Сипајте једну шољицу соде бикарбоне у одвод. За то можете користити мерну посуду или употребити левак ако имате мањи одвод који отежава изливање изравно у одводни отвор.

Сипајте једну шољицу дестилованог алкохолног сирћета у одвод. Сода бикарбона је алкална материја, а сирће је блага сирћетна киселина. Када се та два састојка помешају, реагују како би неутралисали једно друго.

Након што се шуштање смири, причекајте пет минута. Искористите ово време да загрејете две шољице воде до врења. Исперите одвод овом додатном кључалом водом.

Ако одвод сада тече, пустите врућу воду из славине како бисте сав отпад испрали у одвод. Ако не истиче, поновите претходне кораке. Ако дуго нисте чистили одвод, можда ћете морати да поновите испирање содом бикарбоном најмање два пута, преноси "Вечерњи лист".

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".