- Тренутно близу 44 одсто пацијената старијих од шездесет година који су на интензивној нези са ковидом чине они који су вакцинисани. Тај удео је знатно и рапидно увећан - упозорио је у четвртак познати немачки интерниста Уве Јансенс, који је до прошле године водио национално удружење лекара интензивне неге, пише DW.

Impfdurchbruch (пробој вакцине) јесте реч која доминира медијима последњих дана, када Немачка бележи највећи број заражених од почетка пандемије. Како објашњавају стручњаци, пробој вакцине је ситуација када вакцинисани ипак оболе – дакле нису само заражени, већ имају и симптоме, макар и благе. А ко заврши на интензивној нези, тај сигурно нема благе већ веома озбиљне симптоме. Према последњим подацима из званичне датотеке, у Немачкој је због ковида на интензивној нези 2.828 људи, од чега половина на респираторима. То је и даље двоструко мање него прошлог децембра, али тада још није било масовне вакцинације.

Фото: Н. Скендерија

 

Према Јансенсовим речима – а нови званични подаци Института "Роберт Кох" још се чекају – произилази да је скоро сваки други старији пацијент заправо вакцинисан. Немали број противника вакцинације ту је вест дочекао као тријумф сопствене тврдње да вакцина ионако не штити.

Међутим, међу свим људима старијим од 60 година у Немачкој чак 86 одсто њих примило је две дозе вакцине. То значи да вакцинисани старији грађани сада имају осам пута мање шансе да се нађу у најтежој и, можда смртоносној, фази болести.

Код млађих је удео вакцинисаних на интензивној нези далеко мањи, око 12 одсто.

- Што више људи вакцинишемо, то више ће међу новим заразама бити вакцинисаних. Јер, знамо да нажалост вакцина не штити сто одсто - рекао је Бернд Залцбергер, професор Универзитетске клинике у Регенсбургу и председник Немачког друштва за инфектологију.

Фото: Зоран Јовановић Мачак

 

- Са старим сојем вируса имали смо заштиту од 95 одсто од заразе - додао је Залцбергер за портал немачког јавног сервиса. - Сада, са делта-мутацијом, та заштита је лошија, отприлике око 80 одсто. И то напросто значи да имамо четири пута више пробоја вакцине. То се одражава на бројке.

Како се једноставно објашњава на порталу Института "Роберт Кох", ако би се сто одсто људи вакцинисало, онда би међу зараженима било сто одсто вакцинисаних.

Но, како указују стручњаци, вакцина и даље у огромном проценту штити. То показују и подаци из појединих покрајина које свакодневно објављују колико је вакцинисаних међу зараженима.

Рецимо у Баден-Виртембергу је у последњих седам дана на сваких сто хиљада невакцинисаних позитивно тестирано њих 892,5. Од сто хиљада вакцинисаних заражено је њих 36,2 – дакле 25 пута мање.

Фото: Танјуг/АП

 

У тој покрајини је у протекле четири седмице од сто хиљада невакцинисаних у болници завршило њих 56,6, док је на сто хиљада вакцинисаних та бројка била 9,1, дакле шест пута мања.

Последњи недељки извештај „Роберт Коха“ показује да је до сада у Немачкој око 150 хиљада људи добило корону са симптомима иако су се вакцинисали – на 56 милиона цепљених. Од почетка вакцинације, свака десета особа која је умрла у вези са короном била је вакцинисана, и скоро сви су старији од шездесет година.

- Огромна већина оних којих су имали такозвани пробој вакцине или имају преко 80 година због чега им имуни систем не функционише најбоље. Или су старији од 60, а уз то имају неко тешко обољење, рецимо тумор или друго што додатно слаби имуни систем - каже Гернот Маркс, председник удружење интензивне неге.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".