Лекарска комора Србије је 2007. године и званично прогласила тај дан својом славом.

Обичаји везани за празник

Свети врачи су за живота били пример богоугодног живота, а народ је наставио да их призива у болести и невољи и до данас.

Свети врачи обележавају се с уверењем да ће Бог сачувати људе од болести и одржати их здраве и способне за рад током целе године.

Болесници се заветују Светим Врачима да ће их посебно поштовати и светковати уколико оздраве, а у народу постоји веровање да је на овај празник није добро радити тешке физичке послове, посебно не на великим висинама.

Такође, не би требало да се без преке потребе излази из куће.

Овај празник се слави и као заштита од удара грома.

Како следити пример Светитеља

Према предању, светитељи су помагали и лечили не тражећи за узврат ништа "ради добитка и богаћења, већ Бога ради" па су у народу познати као Свети безсребреници.

- Свети Козма и Дамјан, браћа по телу, родом из Азије, сијали су добрим делима, па добише од Бога дар исцељења и дароваше здравље и душама и телима лечећи сваку слабост и сваку немоћ - записао је владика Николај Велимировић.

Среброљубље, један је од смртних греха. Похлепа је одлика пале људске природе. Добро је присетити се приче из светог писма у којој Господ од младића тражи да прода све што има, раздели сиротињи и крене за њим, а младић схвати да је неспреман да узме крст и крене за Спаситељем. У овај празник не би требало ући повезаношћу са материјалним и у нади за материјалним добром, већ треба молити Господа да подари добротољубља и созерцања довољног за подвиг одрицања. Ево шта о овоме каже игуман манастира Подмаине, отац Рафаило Бољевић, који је једном приликом рекао духовиту, али у хришћанској философији оправдану реченицу: "Боље је браћо и сестре бити наркоман него бизнисмен". 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".