Обраћање поглавара Српске православне цркве прочитао је викар Његове Светости патријарха српског и учесник богословске конференције у Кијеву еписког моравички Антоније.

- Тешка су искушења која су задесила православни народ Украјине. По закону црквеног живота, јединства и саборности, саосећамо са нашом браћом. Када су у скоријој прошлости српски храмови претварани у рушевине и када је на хиљаде Срба постало избеглице Украјинска православна црква била је са нама духовно и ми смо увек осећали молитвену подршку Кијева - рекао је патријарх српски Порфирије у свом обраћању.

Према његовим речима, "подржавање расколника, претње и насиље, заузимање православних храмова и усвајање дискриминаторних закона усмерених против канонског православља не могу бити оправдани никаквим државним или националним разлозима, јер је све то отворени рат против Христа Спаситеља, као и против Његове Једине, Свете, Саборне и Апостолске Цркве".

- Црква светитеља Саве признавала је и признаје у Украјини само једну канонску цркву – Украјинску православну цркву под омофором Вашег Блаженства. Причешћујући се из једне чаше, молимо се за окончање превирања на украјинској земљи - поручио је патријарх Порфирије.

Викар патријарха српског, епископ моравички Антоније награђен је орденом Светог кнеза Владимира првог степена Украјинске православне цркве.

(Новости)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".