Прстен је ископан у граду Јавне, а накит са вредним каменом је откривен на месту највеће познате винарије из византијског доба, према Израелској Управи за антиквитете.

У саопштењу за штампу, археолози су навели да је прстен давно ношен, јер су људи веровали да овај камен може да спречи штетне последице конзумирања превише алкохола.

- Многа повољна дејства су везана за аметист, па и оно које се односи на отклон мамурлука - рекао је археолог Амир Голани.

 

 

Прстен је пронађен на само 150 метара удаљености од остатака складишта у којем су пронађене амфоре за чување вина.

Место ископавања је датирано оквирно у 7. век, када наступа крај византијске ере и почиње рани исламски периоди, мада званичници сматрају да би прстен могао бити још старији.

- Златнo прстење украшено аметистом било је познато и модерно у друштву Старог Рима а могуће је да је конкретно овај прстен, који је најновији међу пронађенима, припадао неком од представника елите која је живела у граду још у 3. веку нове ере - наводи се у саопштењу за јавност.

Прстен је тежак 5,11 грама, а носили су их подједнако и мушкарци и жене.

Ели Хадад, вођа ископавања, рекла је да је предмет можда "припадао власнику величанственог (винарског) складишта, пословођи" или пак неком "несрећном посетиоцу, који је изгубио свој скупоцени прстен".

- Да ли је особа која је носила прстен желела да избегне последице испијања великих количина вина - вероватно никада нећемо сазнати - рекла је Хадад.

Аметист није једини древни лек за мамурлук који је заборављен.

Године 2015. откривен је старогрчки лек који је описан на папирусу старом 1.900 година, ки оји је препоручивао ношење огрлице од ловоровог лишћа као "лека од главобоље због пијанчења", наводи Лајв сајенс.

(CNN)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".