TOKOM LETA SE OČEKUJE 30 DO 50 TROPSKIH DANA: Kratkotrajno osveženje u petak, pa ponovo vrelina

Novosti online

12. 07. 2023. u 10:59

PROŠLA nedelja bila je najtoplija od kada se meri temperatura, saopštila je Svetska meteorološka organizacija. Taj trend će se nastaviti i narednih godina, zbog izmenjenih klimatskih uslova, kaže Goran Mihajlović iz RHMZ-a.

ТОКОМ ЛЕТА СЕ ОЧЕКУЈЕ 30 ДО 50 ТРОПСКИХ ДАНА: Краткотрајно освежење у петак, па поново врелина

Novosti

Pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda Goran Mihajlović kaže za da se izveštaj Svetske meteorološke asocijacije odnosi na globalnu, tj. srednju temperaturu planete, a da visoke temperature kod nas nisu iznenađenje.

- Negde posle onih kiša i onog zaista kišovitog perioda koje smo imali u maju i junu, bilo je očekivati ovaj sušni i topliji period - rekao je Mihajlović i dodao da je reč o izmenjenim klimatskim uslovima.

To, dodaje, ne treba da nas brine, ali je važno da sve aktivnosti prilagodimo tome.

- I jedna i druga pojava i ekstremne padavine i visoke temperature su deo istog procesa globalnog porasta temperature. To utiče i na sposobnost atmosfere da primi više vlage i na taj način se dešavaju i ekstremne padavine - rekao je Mihajlović.

Dodaje i da sada duže traju ti tzv. “toplotni talasi“.

- Poređenje radi, sedamdesetih godina smo imali godine kada je bilo registrovano svega nekoliko dana sa maksimalnom temperaturom preko 35 stepeni. Dakle, sredinom sedamdesetih koji je negde bio možda i najhladniji period. Nakon toga, imali smo dalje poraste. Sada 35 stepeni i nije neka velika vest - kaže Mihajlović.

Objašnjava da na ekstremno visoke temperature u svetu utiče zagrevanje okeana.

- To negde utiče na celokupnu globalnu cirkulaciju, s obzirom da i same prognoze za duži period se baziraju na proučavanju tih globalnih fenomena i samog kretanja, zagrevanja okeana, s obzirom da voda ima mnogo veći toplotni kapacitet i zadržava mnogo više toplote, koje onda kasnije predaje atmosferi u kontaktu sa atmosferom - rekao je Mihajlović.

Na Srbiju utiče topao vazduh sa severa Afrike

Što se tiče Srbije, kod nas stiže topao vazduh sa Mediterana, tj. iz severne Afrike.

- Taj priliv toplog vazduha, zadržavanje tople vazdušne mase, izostajanje nekih dubljih procesa na Atlantiku, koji bi onda taj topao vazduh izmestili dalje i zadržavanje te tople vazdušne mase utiče i na porast, ne samo maksimalne, nego smo videli i minimalne temperature - kaže Mihajlović.

Kratkotrajno osveženje u petak, pa ponovo vreli dani

Što se tiče temperatura u narednom periodu, kaže da nas očekuje kratkotrajno osveženje, pad temperature za nekih pet do osam stepeni već u petak.

- I to bi donekle spustilo maksimalnu temperaturu da kažemo na prijatnih 30-32 stepena. Nakon toga, opet jedan porast temperature. Generalno, tokom cele druge dekade, dakle negde do 20. jula, bismo imali ovako visoke temperature između 34 i 38, u pojedinim danima i do 40 stepeni, a negde u poslednjih desetak dana jula nešto niže temperature, ali i dalje one letnje, dakle između 30-35 stepeni - rekao je Mihajlović.

U noći između četvrtka i petka biće uslova i za kratkotrajne lokalne pljuskove, uz jak vetar, ali ništa neuobičajeno za ovaj period.

- Nakon toga opet sedam do 10 dana bez padavina i generalno dakle do kraja jula ne bi imali neke obilne padavine kao što smo imali u prethodna dva meseca - kaže Mihajlović.

Tokom leta se očekuje 30 do 50 tropskih dana.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)