Српска православна црква и њени верници славе Тројице, а данас је Духовски уторак, трећи дан једног од највећих празника који знамо као Духови, Тројица или Силазак Светог Духа на Апостоле, који се обележава 50. дан после Ускрса и десети дан после Спасовдана.

Овај датум је црвено слово, а по значају то је трећи празник, после Ускрса и Божића и слави се три дана.

На велики празник Света Тројица народ традиционално посећује истоимене манастире и тражи опрост грехова или лек за болести.

Духови представљају „рођендан“ Хришћанске цркве и симболизују силазак светог духа на апостоле.

Током читаве седмице наставља се празновање, не пости се и то је тзв. трапава недеља.

На Духове се под у храмовима покрива травом, поред зидова се прислањају гране липе или неког другог дрвета, а иконе се ките цвећем.

Овај обичај потиче још пд првих хришћана, који су га преузели од Јевреја, који су на празник Педесетнице китили своје богомоље и куће.

Њима је то омогућавало да сачувају сећање на време када су преко Мојсија добили десет Божјих заповести, као и на време лутања по пустињи, после бекства из Мисира, с обзиром да су у пустињи живели у колибама од грања и лишћа.

Народ на Духове у храму плете венчиће од траве које потом носе кући и остављају поред иконе и кандила. Многи их такође носе и у својим торбама и аутомобилима.

Веровања

Бројни обичаји везују се за овај празник. Током читаве седмице наставља се празновање, а верници верују да ће онима који буду постили ићи све наопако.

Верује се да у периоду пре и после овог празника владају моћне енергије, те они који обилазе манастире траже опрост грехова или лек за болест.

Добро је, како тврде упућени, из тих манастира понети освештану водицу јер се верује да у наредних годину дана обезбеђује хармонију у дому.

У Хомољу и Тимочкој крајини, између два уторка око Тројице, организују се поворке.

У једној од њих – “краљици”, учествују најлепше девојке у селу, представљајући русаљке, виле које су настале од душа преминулих девојака и утопљених жена, покопаних без уобичајених погребих обреда.

Оно што се на Духовски уторак такође не препоручује јесте пењање по дрвећу, а иза тога стоји необично веровање. Наиме, верује се да ово треба избегавати како се те русаљке, по веровању, не би узнемириле, запоселе особу или је намамиле у коло да игра до смрти.

Веровање даље налаже да, како би се човек "заштитио" од такве несреће, у џепу би требало да има чен белог лука или пелина, а дрвеће се ритуално кити даровима: сапунима, шареним пешкирима, флашицама парфема и ружевима за усне.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".