Иако га сматрамо за једну од најздравијих намирница, парадајз може направити проблеме током варења.

Многи од нас редовно конзумирају парадајз, а захваљујући јединственом укусу саставни је део многих јела. И док је његов нутритивни профил богат хранљивим материјама, попут витамина Ц и ликопена, у неким случајевима је забрањена конзумација ноћу.

Према мишљењу стручњака, ако патите од гастроезофагеалног рефлукса и горушице, парадајз, као и друга кисела храна, може изазвати бол и нелагодност у једњаку током ноћи.

Фото: Профимедиа

 

Зашто парадајз може изазвати горушицу?

Парадајз је једна од ретких врста поврћа која је богата јабучном и лимунском киселином, које могу узроковати да желудац производи превише киселине, која је одговорна за разлагање хране у стомаку. Када се запремина киселине повећа, она се враћа назад у једњак, изазивајући карактеристичну, непријатну горушицу. Ово се односи и на свеж и куван парадајз, као и на парадајз сос. У сваком случају, стручњаци упозоравају да је парадајз у свим облицима међу намирницама које могу изазвати гастроезофагеални рефлукс.

Фото: Профимедиа

 

Пошто је парадајз једна од најкиселијих врста поврћа, такође може изазвати акутне стомачне тегобе и проузроковати да желудац производи више киселине, што је одговорно за акутне гастроинтестиналне сметње.

Иако нам све горе наведено говори да је парадајз поврће које би требало да избегавате ноћу, то не значи да га морате потпуно уклонити из исхране. Све што треба да урадите је да уживате у црвеним укусним плодовима раније током дана и обавезно комбинујете парадајз са другом неутралном храном која уравнотежује реакцију у вашем стомаку.

(МагазинНовости)

БОНУС ВИДЕО:

ДЕТАЉНО ОБЈАШЊЕЊЕ ДОМАЋИЦА: Како се праве чувени фанци?

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".