Како извадити месечну карту за Београд ПЛУС? То је питање које често чујемо последњих дана, будући да од данас, 1. јуна, сви грађани који користе услуге јавног превоза, морају имати нове месечне карте.

Јована Турковић, испред ЈКП "Наплата превозне услуге", објаснила је шта је све потребно од документације приликом узимања месечне карте, као и на којим местима је грађани могу извадити.

На 10 продајних места можете да купите карту сваки дан од понедељка до петка са радним временом од 10 часова до 18 часова. Како кажу у среду је било толико грађана да су запослени морали да остају и по неколико сати после радног времена како би свима издали нове месечне карте.

Први корак плаћања картица за јавни превоз јесте путем СМС поруке, док IT стручњаци вредно раде на изради апликације за плаћање услуга јавног превоза. Преко апликације ће Београђани имати увид и у локације свих линија градског саобраћаја. Апликација ће бити повезана за платним картицама, преко којих ће грађани плаћати превоз, а шта је потребно од документације за студенте, али и остале пунолетне грађане, као и да ли ће народ још увек моћи да се вози на основу старих персонализованих БУС ПЛУС картица, док чека израду нове, причала је Јована Турковић.

Фото: Беоинфо

 

- У 10 сервисних центара грађани могу да купе своје карте као и да повлашћене категорије које добијају повлашћене карте. То су:

  • ГСП "Београд" - 3 продајна места - Скендер бегова 47, Стари град
  • ГСП "Београд" - 1 продајно место - ТЦ Трг Републике, Стари град
  • ЈКП "Наплата превозне услуге" - 3 продајна места - Кнез Михаилова број 6, 2. спрат, Стари град
  • ГСП "Београд" - 1 продајно место- Делиградска 10, Савски венац
  • ГО Нови Београд (сервисни центар" - 2 продајна места - Булевар Михајла Пупина 167, Нови Београд
  • СП "Ласта" - 1 продајно место - Младеновац
  • СП "Ласта" - 1 продајно место - Обреновац
  • СП "Ласта" - 1 продајно место - Лазаревац
  • СП "Ласта" - 1 продајно место - Барајево
  • СП "Ласта" - 1 продајно место - Сопот

Фото: Зоран Јовановић Мачак

 

- Имамо укупно 30 повлашћених категорија, 13 повлашћених категорија имају попуст, односно цену од 1.000 динара, 17 категорија су бесплатне. Потпуно иста документација је потребна за добијање статуса одређене повлашћене категорије као и за оне који добијају бесплатне карте - рекла је она.

Повлашћене категорије су студенти до 26 година или студенти докторских студија и факултета чије студије трају шест школскиг година, до навршених 28 година живота, ратни војни инвалиди и мирнодопски војни инвалиди са 20 - 40 одсто телесног оштећења, трајно неспособне особе за рад, особе на дијализи, особе са лаком душевном заосталошћу, корисници социјалне помоћи, корисници превремене, инвалидске или породичне пензије, незапослени, избегла лица и самостални уметници.

Фото: Зоран Јовановић Мачак

 

Фото: Зоран Јовановић Мачак

 

- Све персонализоване карте су важеће који грађани већ поседују, и у том случају могу да дођу само са том картом и да добију повлашћену карту за тај месец. На апликацији ће бити доступно плаћање платним картицама свих банака. Што се тиче свих категорија, за доказивање било ког статуса треба донети личну карту на увид, фотокопију личне карте и уверење установа или органа статуса који се доказује. Иста правила су била и у претходном тарифнику - закључила је Турковић.

БОНУС ВИДЕО:

„НЕ ДАМ ЗЕМЉУ ЦАРА ДУШАНА“: Ево шта су Срби из Лепосавића поручили Куртијевом градоначелнику

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".