Амерички државни секретар Ентони Блинкен упозорио је 26. маја да ће акције тзв. Владе Косова у северним општинама имати последице по билатералне односе.

- Први показатељ тога била је одлука коју је синоћ донео амерички командант за Европу да откаже учешће Косова у Дефендер Еуропе 2023, што се догодило преко ноћи - рекао је Ховенијер на састанку са неколико новинара у Приштини.

- За Косово су ове вежбе завршене, додао је Ховенијер.

- Морам да кажем да у овом тренутку САД немају много ентузијазма да реагују на неке интересе Косова, попут ангажовања са непризнатим земљама, или активног рада на унапређењу Косова на евроатлантском путу. Веома нам је жао што је ситуација дошла до овога, али морам да будем искрен, таква је ситуација. Надамо се да ће премијер Курти послушати наш савет и одмах предузети кораке за смањење тензија на северу - наводи.

Курти није одговорио на захтеве

САД су критиковале тзв. Владу Косова, рекавши да су 26. маја нови албански градоначелници у северним општинама насилно ушли у зграде општина на северу.

Ховенијер је рекао да САД размишљају и о другим одлукама које ће донети у том правцу.

- Затражили смо од косовског премијера Аљбина Куртија да одмах предузме кораке за смиривање ситуације на северу. Он није одговорио на ове захтеве. Зато разматрамо шта ће бити наше следеће акције - рекао је амерички амбасадор.

Амерички амбасадор на тзв. Косову Џефри Ховенијер рекао је да Влада Косова није координисала са Вашингтоном за акције предузете у петак.

Тог дана нови албански градоначелници општина на северу Косова ушли су, уз помоћ косовске полиције, у зграде општина.

- Када смо сазнали, оштро смо реаговали против тога. Одлука је негативно утицала на репутацију Косова и преокренула напоре ка нормализацији односа између Косова и Србије - нагласио је амерички амбасадор.

Ховенијер је цитирао америчког државног секретара Блинкена када је рекао да недавне одлуке косовске владе утичу на односе две земље.

- Данас није било активности за Дефендер Еуропе '23 и неће је бити. За Косово су те вежбе завршене - навео је он.

(Косово онлине)

БОНУС ВИДЕО: