КФОР је саопштио данас да је повређено укупно 30 припадника мировних снага које предводи НАТО на Косову и Метохији, и то 11 припадника те мисије из италијанског и 19 из мађарског контигента, који су задобили вишеструке повреде, укључујући преломе и опекотине од импровизованих експлозивних запаљивих направа. 

"Три мађарска војника су рањена употребом ватреног оружја. Њихове повреде нису опасне по живот", наводи се у саопштењу КФОР-а достављеног Танјугу.
Додаје се да је мисија КФОР-а  повец́ала своје присуство у четири општине на северу КиМ како би смањила ризик од ескалације, након што су новоизабрани албански градоначелници покушали да преузму дужност, и да су њихове трупе деловале одлучно и уздржано, у оквиру стриктних Правила ангажовања (РОЕ).

"КФОР увек делује одлучно и уздржано, у оквиру строгих Правила ангажовања (РОЕ). У овом случају, одговорила је на ничим изазване нападе насилне и опасне гомиле, док је свој мандат УН-а извршавала на непристрасан начин", наводи се у саопштењу.

Командант КФОР-а генерал мајор Анђело Микеле Ристућа, лично прати развој ситуације и изражава солидарност са војницима НАТО-а који су повређени током сукоба, наводи Кфор.

"Како би се избегли сукоби између страна и ризика од ескалације, мировњаци КФОР-а спречили су претње по животе косовских Срба и косовских Албанаца", наглашава се у саопштењу.

КФОР је поручио да обе стране треба да преузму пуну одговорност за оно што се догодило и спрече било какву даљу ескалацију, уместо да се "сакривају иза лажних наратива".

Поручено је и да ће КФОР наставити да предузима све неопходне мере како би омогућио  безбедно окружење и слободу кретања "за све заједнице на Косову, у складу са својим мандатом на основу Резолуције Савета безбедности УН 1244 из 1999. године".

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".