Овај Србин је, каже, годинама је виђао штандове и гајбице с воћем и поврћем поред пута, на фармама, поред којих нико не стоји и не продаје, него је само истакнут ценовник. Нема ни газде, ни продавца, само каса у коју убациш паре за оно што си узео. Уз њу стоји натпис на којем се апелује на поштење купца да остави новац и - ништа више.

Вуле додаје и да има пуно распродаја старих ствари испред радњи и приватних кућа које послују на истом принципу. Газда изнесе оно што хоће да прода, налепи цене, постави касу, а људи кад нешто узму то и плате, убаце у касу и оду.

Оно што је Вулета ипак, и поред свега тога, изненадило јесу самопослуге без иједног јединог запосленог које су у Немачкој отворене у протеклих пола године.

Фото: Јутјуб принтскрин/Vuletova svaštara

 

Вуле је појаснио да је таквих радњица некад давно било свуда по Немачкој док се нису поотварали велики тржни центри и супермаркети који су тај бизнис уништили. Пошто није било довољно промета да се плате радници, те радњице су пропале.

Међутим, недавно су васкрсле поново се отварајући у комшилуку, по насељима, али по новом принципу!

У њима не ради ниједан једини запослени. Унутра је све пуно, има хлеба, слаткиша, грицкалица, пића, млечних производа, кафе, свега што једном домаћинству треба и згодне су, каже Вуле, јер су близу кад ти нешто зафали и треба основно - да не седаш у кола и идеш по 15 километара до великог супермаркета.

Он је ушао у ту радњу и снимио како је унутра рекавши да је у њој једна камера, каса и натпис којим се такође апелује на поштење купца али и упозорава да се свака крађа кажњава по закону.

- Ово на Балкану никад не би могло да прође.... Ма не само на Балкану, и у Шпанији, где ти насред улице украду торбицу, ни у Француској, ни многим другим земљама ЕУ - уверен је Вуле који је на снимку демонстрирао како се купује и плаћа у продавници без иједног радника.

БОНУС ВИДЕО: