Министар одбране Милош Вучевић изјавио је данас да се припадници Војске Србије размештају на позицијама ка административној линији, као и да Србија неће дозволити нову "Олују".

- Нешто пре 14 часова, начелник Генералштаба Војске Србије издао је даља наређења да јединице Војске Србије заузму одређене позиције које су дефинисане у складу са нашим плановима одбране, стратешким плановима, а даље и оперативно-тактичким дејствовањем Војске Србије, све у циљу заштите суверенитета Републике Србије и њених грађана - рекао је Вучевић за РТС.

Додао је да војска заузима своје позиције које су у војним документима одређене као позиције Војске Србије у оваквим ситуацијама.

Истакао је да је у току покушај заузимања свих општина на северу КиМ од стране апсолутно нелегитимних и нелегално изабраних такозваних општинских руководстава, а под патронатом такозване косовске полиције, односно полиције специјалних јединица Приштине.

Министар је реакцију Еулекса окарактерисао као благу, а Кфора као "доста смушену".

Фото: Танјуг

 

 

- Војска Србије је у контакту са Кфором и очекујемо да Кфор буде далеко више ангажован на терену и гарантује безбедност, слободу и људска права свим грађанима који живе на територији покрајине - навео је Вучевић.

Он је истакао Еулекс и међународна заједница, а пре свега Кфор, треба да се покажу у пуном капацитету и да не дозволе да се настави прогон Срба на КиМ.

- То што ће неко да објашњава и да упозорава обе стране, и да им је жао због не знам каквих догађаја, ми немамо времена да слушамо те бесмислене просте технолошке фразе и објаве. Треба да видимо шта на терену треба урадити да спречимо даљу ескалацију. Србија је максимално посвећена наставку дијалога, не желимо ескалацију сукоба, не желимо никакве ратове, не играмо се разних игара - рекао је Вучевић.

Министар одбране је истакао да Србија неће дозволити никакву нову "Олују".

- Нема Бљеска, нема 17. марта 2004. године. Нећете покупити преостале Србе и потрпати у тракторе и послати ка централној Србији. Ако је то циљ, а по мени јесте, морате знати да ће Србија наћи адекватан одговор, пре свега политички, а не искључујем ни неки други одговор који ће бити адекватан опасности која прети за нашу државу и наше грађане, свакако водећи рачуна да по готово сваку цену чувамо мир - поручио је Вучевић.

Додао је да је Београд у сталној комуникацији са Кфором и међународним посредницима, те да врши политички и дипломатски притисак да се сви дозову памети и утичу на премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија.

Црвена линија- ако неко крене да убија Србе

Говорећи о црвеним линијама за Србију, Вучевић је поручио да је црвена линија ако неко крене да убија Србе, ако неко крене да им упада у куће, да их протерује, угрожава имовину и децу.

- То би требало да буде црвена линија за цео цивилизовани свет - рекао је Вучевић.

Истакао је да је у наредним данима преко потребно национално јединство, али да то не значи да немамо право на различита политичка мишљења, вишестраначје и политички плурализам.

- Али он не сме да уништава или угрожава државну стратешку позицију у односу на виталне националне интересе. Немамо право да се понашамо као политички неодговоран и неозбиљан народ - закључио је Вучевић.

Председник Србије Александар Вучић раније данас издао је наредбу да се подигне борбена готовост Војске Србије на највиши степен.

Он потписао је наредбу о подизању борбене готовости јединица Војске Србије на највиши ниво и наредио им хитан покрет у правцу административне линије са Косовом и Метохијом.