У последњих неколико дана увећано је неколико субвенција и усвојене су нове мере. Министарство је померило и крајње рокове за подношење пријава за субвенције које су тренутно у току - до 12. јуна 2023. године. Продужетак рока се односи на пријаве за давања по хектару, као и за субвенције за квалитетна приплодна грла, тов, краве за узгој телади за тов и пчеле. У Министарству наглашавају да продужетак рокова неће утицати на динамику исплате.

Које су субвенције увећане?

Ратари и хектари

Свим пољопривредницима који су се пријави за давања по хектару биће исплаћено 18.000 динара. Ова субвенција увећана је дупло јер је првобитан укупни износ био 9.000 динара. Субвенције по хектару од ове године Министарство исплаћује од дана када је кренуло и пријављивање на еАграру, 7. априла. Пољопривредници којима је већ исплаћено првобитних 9.000 динара разлика ће бити додатно исплаћена у наредном периоду. У Министарству наглашавају да сви који су се већ пријавили не треба да подносе додатне пријаве.

Министарка Јелена Танасковић најавила је да ће од наредне године бити осмишљен модел за субвенционисање „плавог дизела“, који пољопривредници користе у производњи. Увођење такозваног плавог дизела, који се односи на олакшице у висини акцизе на 100 литара дизел горива по хектару и то за све уписане површине у Регистру пољопривредних газдинстава.

Биће подигнута максимална граница површине обрадивог пољопривредног земљишта од 20 хектара - а која је прописана за остваривање права на основне подстицаје за биљну производњу - на 100 хектара. Ова мера креће од 1. јануара 2024. године.

Сточари и млеко

У постојећем буџету већ је било повећање по грлу приплодне млечне краве на 30.000 динара. Након преговора са удружењима пољопривредника договорено је додатно повећање на 40.000 динара.

Увећање износа по литри млека са 15 на 19 динара.

Укинута накнада у висини од 50 одсто за одводњавање у овој години. Ова накнада ће у потпуности бити укинута од 1. јануара 2024. године.

Министарство је отворило телефонске линије 011/302 01 00, 011/302 01 01, 011/302 01 18 на које пољопривредници могу да пријаве уколико им је отказан откуп млека.

На састанку сточара и млекара договорено је да се у наредна два месеца неће отказивати откуп млека. До искључења појединогх газдиства може доћи само уколико је присуство алфатоксина веће од дозвољеног и ово искључење је могуће само док траје увећање.

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић каже да је са списка свих захтева пољопривредника испуњено апсолутно све, осим давања од 300 евра по хектару, јер он није законски изводљив и да је спремна и о њему да разговара, али за наредну буџетску годину.

еАграр

Министарство је саопштило и да сви пољопривредници који су се пријавили за давања по хектару обрадиве земље, а након тога су вршили одређене измене података у електронском регистру – еРПГ, да те промене унесу и у поднет захтев на порталу еПодстицаји како би се сви подаци ажурирали и ускладили. Овим кораком скраћује се време обраде захтева и време чекања исплате средстава.

Све о информације о пољопривреди и агробизнису можете погледати на сајту пројекта "Grow Up- снага земље" на линку ОВДЕ. Сви заинтересовани да присуствују "Grow Up" конференцији могу да се пријаве ОВДЕ. Накнада за котизацију није предвиђена, а број места је ограничен.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".