Грађевинска дозвола за реконструкцију ове је издата и опредељено је око 750 милиона динара, односно нешто више од 6 милиона евра. Родитељима је Влада Србије обећала да ће се са радовима почети на лето, а сада се чека одлука родитеља настрадале деце о томе шта ће бити са просторијама у којима су деца убијена.

Од када се десио стравичан масакр у београдској ОШ "Владислав Рибникар" родитељи деце која похађају ову школу, али и јавност питају се шта ће бити са зградом ове школе. Тако се повело питање да ли би било добро здање школе потпуно срушити или школу комплетно реконструисати тако да ништа више, сем локације не указује на то да се овде десио масакр.

Већ недељама родитељи деце која су настрадала и оне деце која иду у ову школу заједно са представницима надлежних институција разговарају о томе шта је најбоље урадити. Стручну подршку и савете у доношењу коначне одлуке пружили су и тимови психолога и психијатара који су оценили да је најбоље да се деца врате у исту, али реконструисану школу.

Фото: Зоран Јовановић Мачак

 

Већина деце жели да се врати у школу

Игор Ђорђевић, председник савета родитеља ученика Основне школе "Владислав Рибникар" рекао је за "Блиц" перда већина деце жели да се врати у ову школу где су ишли и до сада. Према његовим речима, тимови психолога и психијатара саветују да би први повратак деце у школу требало да буде управо у њихову матичну школу како не би одлагали ту трауму јер је "одложена траума веома често тежа него одмах преживљена".

- Једна од наших захтева које смо поднели Влади је комплетна реконструкција школе. Ми смо у периоду од 2017. до 2019. године добили комплетан пројекат. Имамо већ урађене све пројекте, добили смо све дозволе, од грађевинске, па до дозволе противпожарне заштите. Ова школа већ је требало да буде реконструисана, а то је одлагано због недостатка новца, короне и многих других ствари - рекао је председник Савета родитеља ове школе за "Блиц".

Фото: Зоран Јовановић Мачак

 

Како каже, чекали су дуго и мисле да је ово крајњи тренутак јер би деца требало следеће године да имају неки нови почетак.

- Што се тиче саме организације, када ће и да ли ће почети, очекујемо ускоро званичан одговор Владе. Ми јесмо добили усмену потврду Владе да ће то урадити, и то нам је речено на првом састанку који смо имали. Тада смо добили обећање да ћемо то добити на лето - рекао је Ђорђевић за "Блиц".

Меморијална соба или...

Ђорђевић за "Блиц" напомиње да ће се захтевати да родитељи буду укључени у процес реконструкције школе и да буду један облик надзорног тима који ће контролисати радове.

Фото: Новости

 

- Размишља се о томе да се учионица у којој је највише људи настрадало претвори у собу меморијалног сећања на настрадале, то би морало да се промени у пројекту. Али, о томе да ли ће се то радити коначну одлуку донеће родитељи настрадале деце да ли су са тим сагласни или не. Ако родитељи страдале деце то не желе, а само они ће о томе одлучивати онда ће се то променити. Оно што је сигурно јесте да та просторија никад више неће бити кабинет за наставу - говори он.

Додаје да су "зелено светло" за ову иницијативу дали тимови психолога и психијатара.

- Њихово мишљење о томе како би деца реаговала на то да та учионица буде меморијала соба је позитивно. Ипак, још увек о томе нисмо разговарали са родитељима чија су деца настрадала јер је још увек рано да се са њима о том и прича - истиче он за "Блиц".

Према његовим речима, најбоље би било да се сада искористи овај период до краја школске године да се постојећи пројекат реконструкције ревидира и види да ли постоје неке грешке. На тај начин би се, каже, указало на потребне измене

Фото: Зоран Јовановић Мачак

 

- Знате, у међувремену је дошло о до бројних технолошких унапређења у погледу климатизације, грејања и осветљења измене. Ова школа је без обзира на то колико је стара врло функционална. Има простране учионице, две сале за физичко. Једноставно, све је само дотрајала. О детаљима саме реконструкције можда је рано говорити јер прво треба да се добије писана потврда Владе када ће се почети са реконструкцијом - закључио је Ђорђевић за "Блиц".

Издата дозвола за почетак реконструкције

Градски менаџер Мирослав Чучковић рекао је у Београдској хроници да ће Град изаћи у сусрет свим захтевима које буде поставила Радна група Владе Србије.

Фото: Д. Миловановић

 

- Формирана је Радна група Владе Србије, у којој су надлежна министарства, Савет родитеља и представници руководства школе. Ми ћемо као Град изаћи у сусрет свим оним захтевима које они буду и поставили пред нас - истакао је Чучковић.

Градски менаџер је потврдио да је градска управа издала грађевинску дозволу за обнову школе, као и да је градска управа спремна да почне да ради на реконструкцији школе оног момента када Радна група буде донела стратегију обнове школе.

- Специфична ситуација у Рибникару налаже да сачекамо заједничку одлуку Радне групе и родитеља, па ћемо приступити онако како они желе уређење тог простора - закључио је Чучковић.

Подсећа да је школа и пре трагедије била на списку за обнову, уз гимназију "Свети Сава", која је у комшилуку. Према његовим речима, за школски објекат ове школе површине од 9.000 квадрата направљена је нова процена цене обнове, која износи око 750 милиона динара, односно око шест и по милиона евра.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".