Захваљујући техници ултраљубичасте фотографије и дугогодишњег искуства, Григори Кесел са аустријске Академије наука пронашао је скривено поглавље исписано испод три слоја текста.

ово откриће објављено је у часопису New Testament Studies и представља један од најранијих превода јеванђеља.

Дуго скривено поглавље, тумачење поглавља 12 јеванђеља по Матеји, првобитно је преведено у оквиру Старосиријских превода пре око хиљаду петсто година.

Међутим, због несташице пергамента који је био веома скуп, он је поново коришћен и у највећој мери је оригинални превод Новог завета са њега обрисан.

Спис попут овог, где је један слој текста скривен испод остатака другог назива се палимпсест. Кеселово откриће представља дупли палимпсест јер је пергамент коришћен три пута.

- Све до скоро, постојала су само два списа са старосиријским преводом јеванђеља - каже Кесел. Један се налази у лондонској Британској библиотеци, а други је палимпсест откривен у манастиру Свете Катарине на Синајском полуострву.

Недавно, међутим, откривен је и трећи спис у оквиру пројекта „Синајских палимпсеста“. Кеселово откриће чини четврти – превод из трећег века који је највероватније копиран у шестом веку.

Пергамент је пронађен у Ватиканској библиотеци.

Новооткривени спис нуди јединствен увид у разумевање најранијих фаза текстуалне еволуције Библије.

БОНУС ВИДЕО: