Професионални кувар Милош Фаркић за Нпортал.рс дао је савете младим домаћицама како да продуже рок трајања намирницама, као и које намирнице да купују и уштеде приликом употребе у спремању хране.

Поред тога, препоручио је три јела по избору. Иза Милоша је 21 година искуства у професионалним кухињама. 

Поседујете вештину и знање. Шта препоручујете нашим домаћицама у време кризе када је у питању уштеда намирница? Како могу да уштеде приликом избора намирница? Шта купити, а да се не поквари брзо?

- У данашње време када су цене намирница у порасту, тешко је одлучити шта скувати. Најбоље је куповати сезонско воће и поврће. Дошло нам је пролеће и донело много здравог зеленог поврћа. Треба искористити повољност сезонског поврћа и укључити га што више у нашу трпезу. Препоручује се куповина свежег меса и поврћа. Свака намирница има свој рок трајања. Требало би обратити пажњу око чувања намирница. То је једини начин да им продужимо рок трајања. Поред тога један од начина уштеде јесте искоришћеност намирница. На пример, када кувамо супу, већина домаћица када очисти шаргарепу, першун корен, лук, пашканат, целер и лук, баца њихову кору. За тим нема потребе. Супа ће бити укуснија ако осим меса, убацимо кору лука (луковину)  и кору од коренастог поврћа. Ту су сконцентрисани сви укуси. Остатак поврћа можемо искористити за друга јела. Идентична је и ситуација са месом. Искористите кости за супу, а месо за неко друго јело. Искориштеност намирница је сто одсто наша уштеда. 

Која све јела или намирнице можемо искористити за неке нове укусе?

- Велика доступност нових намирница из целог света је отворила врата нових укуса. Можемо почети од нових врста пиринча попут басамати или јасмин рице који су сјајног укуса и доста су заступљени у азијској кухињи. Неке основне намирнице азијске кухиње су соја сос, оyстер сос, ђумбир, бели лук и пиринач. Треба искористити и време када нам стиже свежа чичока која је поред лепог укуса и јако здрава за дијабетичаре. Имамо велики избор нових зачина на нашим рафовима у продавницама. Укључимо куркуму као зачин у наше кување. Поред тога што даје занимљив укус, неким јелима даје и лепу жуту боју. Она је и јак антиоксидант. Пробајте нове намирнице. Играјте са са новим укусима. Кување не мора бити обавеза, може бити јако занимљиво. Кување је уметност са којом може свако да се бави. Замислите кухињу као ваш атеље у ком ћете створити ново уметничко дело. 

Фото: Приватна архива

 

 

Три јела која препоручујете, а која ће нам уштедети време.

У зависности од годишњег доба, пожељно је правити јеловнике за нашу трпезу. Јела која бих препоручио за пролеће су: 

  • сармице од зеља
  • печена пастрмка са уштипцима од тиквица и спанаћа
  • салата од зелене салате, чичоке, сремуша и црвеног пасуља. 

На које све начине можемо да конзервирамо  храну природним путем уколико остане вишка?

- Чување хране у фрижидеру је начин да продужимо рок трајања нашег јела. Најбоље би било када бисмо могли да вакумирамо јело, или чувамо у чинијама које имају поклопце преко којих можемо "извући" ваздух. Главни непријатељ су нам бактерије које се размножавају у храни и тако долази до њеног кварења. Када "извучемо" ваздух из посуда, бактерије немају више кисеоник и престаје њихово размножавање. Самим тим нама храна дуже траје. 

Фото: Профимедиа

 

 Да ли је таква храна здрава и сигурна за наше најмлађе чланове?

- Наравно да јесте, али да бисмо били сигурни од нездравих бактерија, свако јело које кувамо претходних дана требало би подгрејати да достигне темпаратуру већу од седамдесет степени. То је темпаратура на којој бактерије неће преживети. Укратко нека проври на рингли и бићете сигурни под условом да већ није кренуло врење намирница. Када подгрејете, знаћете по укусу јела. Моја препорука је да увек једете свеже. 

 Шта вас је пракса научила, да ли се у временима кризе у професионалним кухињама штедело?

- За 21 годину проведену у професионалним кухињама, научио сам једно. Увек се штеди и води рачуна о намирницама и њиховој искориштености. Била криза или не, увек се води рачуна да се не бацају намирнице и храна. 

БОНУС ВИДЕО: