Све веЋи број ванредних ситуација у јавном здрављу широм света, од ковид-19 до колере, довео је до преоптерећености Светске здравствене организације, саопштено је данас у извештају СЗО.

Валид Амар, који председава комитетом СЗО за хитне одговоре, рекао у обраћању на годишњем састанаку здравствене агенције УН да се празнине у финансијама и кадровима повећавају због све  већег броја захтева, преноси Ројтерс.

Од марта ове године, СЗО је реаговала на 53 ванредне ситуације високог нивоа, наводи се у извештају комитета.

То је укључивало пандемију  ковид-19, колеру и епидемије Марбурга у Екваторијалној Гвинеји и Танзанији, као и хуманитарне ванредне ситуације попут земљотреса у Турској и Сирији и поплава у Пакистану.

У извештају се такође наводи да климатске промене повећавају број ванредних ситуација као што су поплаве и циклони, од којих сви имају здравствене последице.

Истовремено  основни буџет програма за ванредне ситуације за 2022-2023. покривен је само са око 53 одсто износа, наводи се у извештају, који позива на стабилније финансирање.

СЗО и државе чланице покушавају да реформишу начин на који агенција УН и земље чланице  реагују у хитним здравственим ситуацијама, као и да обезбеде финансирање СЗО.

У понедељак су земље чланице одобриле нови буџет који укључује повећање њихових обавезних накнада за 20 одсто.

Извештај је такође позвао СЗО да обезбеди већу ефикасност: на пример, у Малавију, четири различита тима за хитне случајеве су реаговала на колеру, ковид-19, дечију парализу и поплаве, на начине који су се можда преклапали, наводи се у извештају.
 

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".