Родом је био из Кане Галилејске. На свадбу му дође Господ Исус са Матером и с ученицима. Када нестаде вина Господ претвори воду у вино. Видевши ово чудо, Симон младожења остави кућу, и родитеље и невесту, па пође за Христом.

Примивши на дан Педесетнице са осталим светим апостолима Духа Светога који сиђе у виду огњених језика, свети Симон Зилот пропутова Мавританију и Африку проповедајући Христа, и ревнујући за Њега огњеном ревношћу. Био је и у Британији. Пошто је успео да многе просвети речју еванђелском и обрати вери Христовој, он би од неверника намучен и најзад на крсту распет као и његов Господ.

Зилот значи ревнитељ. А Ревнитељем Симон је назван због своје велике и огњене ревности према Спаситељу и Његовом Јеванђељу. По пријему Светога Духа Симон је отишао на проповед Јеванђеља у Мавританију у Африци.

Пошто је успео да многе обрати вери Христовој, буде намучен и најзад на крсту распет као и његов Господ, који му је припремио венац славе у царству бесмртном.

Молитва Светом Апостолу Симону

Свети славни и свехвални Апостоле Христов Симоне, који си се удостојио да у дом свој у Кани Галилејској Господа нашег Исуса Христа и Пречисту Матер Његову Владичицу нашу Богородицу примиш и да на свадби својој преславног чуда Христовог претварања воде у вино очевидац будеш! Молимо те с вером и љубављу: умоли Христа Господа да претвори душе наше из грехољубивих у богољубиве; огради нас и сачувај молитвама твојим од искушења ђаволских и падова греховних, и измоли нам помоћ свише у време унинија и немоћи наше; да се не спотакнемо о камен саблазни, него да идемо право спасоносним путем заповести Христових, да тако стигнемо у блажене обитељи рајске, у којима ти сада живиш радујући се. О, Апостоле Спасов! Немој постидети нас који се у тебе чврсто надамо, него нам буди помоћник и покровитељ у читавом животу нашем и помози нам да благочестиво и богоугодно скончамо овај привремени живот, да добар и миран хришћански крај задобијемо и да се доброг одговора на Страшном Суду Христовом удостојимо; да избегавши митарства ваздушна и избавивши се од ропства љутог кнеза овога света, наследимо Царство Небеско и прославимо величанствено име Оца и Сина и Светога Духа, у све векове. Амин.

БОНУС ВИДЕО: