Борис Арко из Постојне у Словенији био је прилично изненађен када је на прозору угледао велику птицу са великим кљуном и без перја на глави. У питању је птица која је са тих простора нестала пре 400 година.

Борис каже да га је птица посетила два пута и фотографије сусрета објавио на свом Фејсбук профилу.

- Долетео је до моје полице и онда остао тамо пола сата. Разговарали смо неко време, али онда је он одлетео и после неког времена се вратио. Не знам зашто, јер му ништа нисам понудио - каже Борис за Н1 Словенија.

Ни апликација није препознала врсту птице

Упитан да ли је одмах препознао о којој птици се ради, одговара да није. Користио је апликацију за препознавање птица, а она му је рекла да је у питању детлић.

Заправо, у питању је изузетно угрожена врста која је у Словенији изумрла пре 400 година. Ибис, или гривасти ибис, је велика птица селица која живи у неплодним, полупустињским и стеновитим стаништима, често, али не увек, у близини текуће воде, наводи словеначка Википедија.

Сматра се високо угроженом врстом и заштићена је. Има распон крила од 120 до 135 центиметара и тежи од 1 до 1,5 килограма у пречнику. Гнезди се у колонијама на литицама у стеновитим пределима југоисточне Анадолије, пустињама Блиског истока и Африке.

У прошлости је гривасти или ћелави ибис био много распрострањенији на Блиском истоку, у северној Африци, па чак и на територијама до Алпа, иако је у Словенији изумро пре 400 година, наводи Википедија. Ова врста је некада била веома цењена од стране фараона старог Египта.

Популација гривастог ибиса у дивљини свега око 420 јединки

Године 2004. њихова популација у дивљини процењена је на око 420, док их је у заточеништву тада било око 1.500. Стално је насељен само у Мароку, Турској и Сирији. Међутим, покушавају да је поново населе у Аустрији, због чега се у последње време све чешће виђа и у Словенији где се зауставља на свом миграционом путу и за сада се ту не гнезде.

Нажалост, њихове посете и сусрети са људима не завршавају се увек срећно. Пошто се не плаши човека, зна да буде лак плен.

Претпоставља се да је гривасти ибис била уобичајена птица на Красу, Истри и Далмацији у средњем веку. Његов лик се налази на једној од фресака у храстовељској цркви Свете Тројице, у подручној цркви у Градишту при Дивачи, у грбу копарске племићке породице Елио и на порталу дворца Луковец у Логу – општина Драгомер. Почетком 19. века Жига Зоис му је у својим орнитолошким белешкама дао словеначко име.

БОНУС ВИДЕО: