Њујорк због велике тежине зграда и облакодера тоне просечно до два милиметра годишње, показало је истраживање Геолошког завода САД.

Тежина зграда у Њујорку узрокује не само да град тоне између једног и два милимиметра годишње већ га то чини и рањивим за природне катастрофе, каже главни истраживач и геолог Том Парсонс, док студија показује да је посебно угожен Доњи Менхетн, али и да постоји забринутост за Бруклин и Квинс.

Амерички истраживачи израчунали су кумулативну масу тих више од милион зграда на око 764.000.000 тона, а затим су цео простор поделили на површине од 100 квадрата и тако израчинали притисак на сваку зону, преносе амерички медији.

Како медији додају, израчуната је и брзина којом свака од тих зона тоне, али истраживачи у том прорачуну нису узели у обзир и кумулативну тежину мостова, железница, путева и других конструкција, што значи да подаци које имају дају блаже вредности.

Притисак који се врши на тло већ доводи до деформација, на исти начин који се уочава на тектонским плочама у случају отапања глечера, а што може, како оцењују, довести до проблема за 8,4 милиона становника метрополе.

Њујорк се, како наглашавају суочава са значајним изазовима и због опасности од поплава. 

Претња од пораста нивоа мора је три до четри пута вец́а од глобалног просека дуж атлантске обале Северне Америке.

Велика концентрација Њујорчана суочава се са различитим степеном опасности од поплава, наведено је у извештају у коме се подсећа да је ''Велика Јабука'' већ претрпела последице на које упозоравају. 

Два недавна урагана изазвала су жртве и велику штету у Њујорку - ''Сенди'' је 2012. убацио морску воду у град, док су јаке падавине из урагана ''Ида'' 2021. преплавиле системе за одводњавање.

Њујорк тајмс пише о сличној али и тежој судбини индонежанске престонице Џакарте која, како наовде стручњаци, има много пробелма, а један је да тоне брзином знатно већом од Њукорка. 

Поједини делови града тону више и од стопе годишње (30,48 цм) због чега предвиђања кажу да ће најмање четвртина престонице Индонезије, ако се ништа не промени, бити под водом до 2050. године. 

Велики део од 30 милиона становника Џакарте због тога ће морати бити пресељен у блиској будућности.

Ниво мора који расте представља претњу једном од најгушц́е насељених градова на свету, у коме 10 милиона људи живи на подручју величине као пола Њујорка, а још 20 милиона у околном региону. 

Председник Индонезије Јоко Видодо, у деветој години председничког мандата донео је, да би се изборио са том претњом, одважну одлуку да главни град земље премести и то већ следеће године - пре истека његовог другог мандата, по закону и последњег.

Нова престоница, сада у изградњи, зове се Нусантара. 

Дописник Њујорк тајмса који је са председником Индонезије обишао будући главни град, подсећа да се она гради из темеља, на око 1.300 километара удаљености од Џакарте. 

Додаје да Јоко Видодо обец́ава да ц́е град за неколико деценија бити модел управљања животном средином, неутралан угљеник.

За разлику од Џакарте, која се налази на Јави, региону који је дуго доминирао политиком и економијом земље, Нусантара је на Борнеу, где су се становници осец́али занемарено. 
 

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".