Седамдесетдвогодишњи пензионер истакао је јавно да ће се борити против неправде јер је кажњен са скоро 900 евра јер је самоиницијативно поправио рупу на путу.

Револтиран на локалну власт што дуго времена не поправља рупу од 30 центиметара пречника на пешачком прелазу у Барласини, малом граду у Ломбардији, Трента је узео ствар у своје руке и сам о свом трошку попунио рупу хладним битуменом.

Због тог поступка кажњен је са 882 евра, и цео случај изазвао општу дебату у Италији због проблема рупа на путевима.

Трента је на Фејсбуку поделио фотографију писма које је добио од полиције у ком се оптужује да је прекршио правилник о путевима. Кажњен је зато што је обавио потенцијално опасан посао у јавном простору без дозволе.

Да читава ситуација буде још бизарнија, наређено му је да врати рупу у пређашње стање.

- Ако мисле да сам идиот, греше. Испровоцирали су ме, а сада подносим контратужбу против градског савета за немар - рекао је пензионер за лист Коријере дела сера.

Предузимљиви Трента, који је градском савету током претходна три месеца више пута пријављивао рупу на путу, добио је огромну подршку широм Италије.

- Послао сам протестно писмо градском савету у Барласни. Свестан сам реалности у Калабрији и Сицилији, где су улице избушене ко сито и све се распада ако грађани не предузму нешто - гласи један од коментара, док други каже: "Градски савет треба да ти врати новац који си потрошио на битумен".

И високи званичници, попут подсекретара у министарству културе, придружили су се дебати.

 

- Поред правилника о путевима, постоји и здрав разум, због чега би полиција требало да захвали господину - истакао је Виторио Згарби.

(Гардијан)

БОНУС ВИДЕО: