Босанскохерцеговачки композитор Ибро Мангафић преминуо је у 72. години живота.

Рођен је 13.10.1951. године у Сарајеву и од најраније доби се бавио музиком.

Као тринаестогодишњак је почео озбиљније да свира гитару, а са петнаест година је имао свој бенд "Плави дијаманти".

Након распада ове групе, у новембру 1967. године Ибро комплетира оркестар у којему је поред њега био и Љубо Кешељ (хармоникаш), Чуркан Дурић (бубњар) и Паша Бикић (певачица). Једно време су наступали по ресторанима широм тадашње Југославије, а понајвише у Сарајеву.

Након одслужења војног рока 1973. године озбиљније и ангажованије улази у свет музике, естраде и компоновања. Тада настају стихови за прву његову песму "Ти краљице мога срца" коју је отпевао Неџад Имамовић, у пратњи оркестра РТВ БиХ.

Његова професионална музичка каријера је имала континуирану тенденцију успона. Од 1973. године компоновао је преко 700 песама (ЛП-плоча, музичких касета, компакт дискова и ДВД албума) за различите дискографске куће.

Многе његове композиције се сматрају бисерима народне музике као што су: "Ти си та", "Са, са Сарајево", "Кани сузо издајице", "Последњи пут вечерас", "Дијана љубави", "Кад раскопчам јелече", "Отишо си драгане", "Твоје очи плаве", "Изађи мала", "Гаравуша моја мала", "Просјак или цар", "Кад би живот мој сто година био"...

Као композитор, сарадњу је остварио са најбољим оркестрима из бивше Југославије као што су: оркестар Бранимира Ђокића, Драгана Александрића, Љубе Кешеља, Драгана Стојковића Босанца, Мирољуба Аранђеловића Кемиша, Омера Побрића, Дулета Јовановића, Боре Вишњичког, Миће Радовановића.

У току његове дугогодишње каријере оставио је и запажен траг као члан многих организација и удружења, чији је циљ био унапређење музичке културе и стваралаштва, укључујући заштиту интелектуалне својине и ауторских права.

Власник је десетина златних, платинастих и дијамантских плоча као и Диско-олимпа, који је добио 1983. године као Дискотоново највеће признање за остварени највећи тираж у тој години преко 500.000 примерака.

(klix.ba)

БОНУС ВИДЕО: