Предлогом закона, у који је британска агенција имала увид, одобрило би се Тајпеју две милијарде долара годишње за страно војно финансирање, америчке грантове и зајмове који омогућавају земљама да купују оружје и одбрамбену опрему произведену у САД, до 2032. године.


Закон предлажу само републиканци, мањинска странка у Сенату, али он доприноси притиску на председника Џозефа Бајдена за храбрију акцију у јачању веза са дипломатски изолованим Тајваном, пошто је ово питање једно од ретких које добија двостраначку подршку у Конгресу, додаје Ројтерс.

САД, које формално не признају независност Тајвана, главни су војни снабдевач острва.

Пекинг је, како пише Ројтерс, недавно појачао војни притисак на Тајпеј, укључујући више мисија кинеских ратних авиона у близини Тајвана, за који Кина тврди да је његова суверена територија и не искључује могућност да то спроведе силом.

Бајден је недавно потврдио "чврсту" посвећеност Тајвану и критиковао Кину због војних акција, док Пекинг оптужује политику Вашингтона, наводећи да подржава сепаратизам Тајпеја продајом оружја и слањем ратних бродова кроз Тајвански мореуз, чиме се, према оцени Кине, додатно подижу тензије.

(Танјуг)