Направили сте обилан ручак, нисте све појели и желели бисте то сутрадан да искористе за нови оброк. Међутим, у дилеми сте треба ли подгревати остатке ручка или не, односно занима вас који су остаци сигурни за подгревање, а који нису.

Недавно је рижа етикетирана као храна која не би требало да се подгрева јер неки корисници ТикТока тврде да су се отровали њоме. Ако редовно једете рижу, сигурно сте је и сами некад подгрејали. Стога се постављала питање јесте тако ризиковали тровање.

Ким Линдси, дијететичарка из Аустралије, навела је четири намирнице које је прилично ризично подгревати и четири које су заправо добре, супротно увреженом мишљењу.

Које намирнице су ризичне за подгревање?

Јаја

Чини нам се да ова намирница може вечно да траје у хладњаку, али пре него што је скувате. Ако имате остатке омлета, постоји више ризика. У реду је испечена јаја ставити у микроталасну или рерну, али проблем настаје када их оставите изван хладњака. Јаја могу да носе бактерију салмонелу, која узрокује тровање храном, а ако је дуже време држите на собној температури дајете бактеријама више времена за размножавање. Линдси наводи да су јаја која стоје на температурама 4-73 степена Целзијуса у "опасној зони".

Фото: Профимедиа

 

- Патогени могу брже да расту кад су на тој температури. Ако у храни има више патогена и више штетних бактерија, тада постоји већи ризик од тровања храном када је једемо - наводи Линдси за Дејли Мејл.

Америчка Агенција за храну и лекове саветује да јаја и јела која их садрже не буду ван хладњака дуже од два сата или један сат у топлијим данима. Исто тако, истичу да се остаци јела с јајима искористе током три до четири дана. Уз то, будите опрезни с микроталасном.

- Проблем са микроталасном пећи је у томе што може неуједначено да загреје. Понекад је храна врућа на рубовима, а хладна у средини или обрнуто - рекла је Линдси.

Она препоручује да се јело промеша након што се загреје до пола, а посуда окрене како би се топлота равномерно распоредила.

Рижа

Заправо корисници ТикТока су у праву, може доћи до тровања подгрејаном рижом. Кувана рижа може да садржи Bacillus cereus. То је бактерија која ствара споре и обично се налази у тлу, на поврћу и у многим сировим и прерађеним намирницама, укључујући кромпир, грашак, пасуљ и одређене зачине.

Симптоми болести узроковане овом бактеријом укључују повраћање, проив и грчеве у трбуху.

- Рижа је изразито ризична. Те споре су отпорне на топлоту, па чак и када их загрејете, и даље могу да узрокују штетне патогене - каже Линдси.

Фото: Профимедиа

 

Додатне проблеме може да изазове држање риже на собној температури. Што се рижа након тога дуже држи на собној температури, већа је вероватноћа да ће бактерије ширити. Како би се спречио раст бактерија, Харолд Мекги, научник за храну, саветује хлађење унутар четири сата, а затим премештање у хладњак. Ако рижу подгревате, то учините само једном и важно је да она дође до температуре од 73°C или више како би била сигурна.

Спанаћ

Подгревање спанаћа може да буде директно повезано са ризиком од рака. Зелено лиснато поврће попут санаћа садржи једињења која се зову нитрати. Кад се нитрати угреју, могу се разградити у једињења који повећавају ризик од рака. Нитрати сами по себи су безопасни. Међутим, бактерије које живе у устима и ензими у телу могу да их претворе у нитрите, а затим у нитрозамине. Они могу бити канцерогени.

Осим тога, ако спанаћ није правилно загрејан, бактерије Listeria monocutogenes још  могу живети на њему. Она може да узрокује листериозу, озбиљну инфекцију која резултира грозницом, симптомима сличним грипу, главобољом, укоченим вратом, збуњеношћу, па чак и нападима. Уопштено, унапред припремљене салате и куповно зелено лиснато поврће носе ризик од листерије, упозорава Линдси.

Кромпир

Слично као и код риже, проблем са кромпиром није сама топлина него предуго остављање на собној температури. Ако је на собној температури дуже од два сата, улази у "опасну зону", што може да доведе до раста бактерије Clostridium botulinum. Она узрокује ботулизам, стање у којем токсини нападају живце и могу да узрокују проблеме са дисањем. То резултира симптомима као што су повраћање, мучнина, бол у стомаку и пролив. Смртоносан је у једном од десет случајева. Такође постоји повећан ризик од ботулизма са кромпиром печеним у алуминијумској фолији.

Фото: Профимедиа

 

- Бактерије које долазе из тла биле би на кромпиру, а затим алуминијум искључује кисеоник и може да им омогући раст - рекао је Тоби Амидор, стручњак за сигурност хране.

Исто тако, Линдси каже да део ризика код пире кромпира представљају његови кварљиви састојци, попут млека, маслаца. Зато истиче да је важно да је мање од два сата изван хладњака те да се током подгревања добро прокува, тачније, треба да се пари.

Које намирнице су добре за подгревање?

Риба

Упркос својој лошој репутацији јер оставља неугодан мирис у микроталасној пићи, риба носи мали ризик ако је подгрејете нарадног дана.

- Риба је изузетно сигурна за подгревање - наводи Линдси.

Слично рижи и јајима, избегавајте да је држите на собној температури дуже од два сата. Иако можете да је ставите у микроталасну пећ без икаквог ризика, подгревање на овај начин може да је исуши и уништи текстуру. Стога је најбоље да одаберете шпорет да би се спречило сушење.

ФДА препоручује држање куване рибе у хладњаку не дуже од три до четири дана и подгревање на најмање 75°C.

Млеко

Иако га обично пијемо хладно, можете га и загрејати. Неуобичајено је, али није опасно.

- Будући да се ради о кварљивој храни, вероватно постоји мало више бриге, попут датума "употребити до" на млеку. Ако се тога држите, сигурни сте - наводи Линдси.

Фото: Профимедиа

 

Исто тако, она додаје да загревање на високој температури може да убије бактерије као што су листерија, салмонела и ешерихија коли.

- Висока температура ће уништити те бактерије и тада би требало да буде сигурно за конзумацију - објаснила је.

Међутим, мајчино и адаптирано млеко могло би да буде изложено већем ризику уништавања храњивих материја.

- Ако ћете поново да подгревате ове намирнице, можете уништити неке витамине који се налазе у њима - истакао је Амидор.

Пилетина

Иако ће вероватно имати бољу текстуру и укус ако је загрејете на шпорету или у рерни, пилетина је сигурна и у микроталасној пећи. Кључ је у томе да је окрећете свака два минута док не досегне температуру од 75°C. То смањује ризик од салмонеле.

Све док није на собној температури више од два сата, пилетина носи мали сигурносни ризик, наводи Линдси. Америчка агенција за храну и лекове такође препоручује чување куване пилетине у хладњаку не дуже од једног до два дана.

БОНУС ВИДЕО: