Често нисмо ни свесни на који начин можемо да га умањимо и да не доживимо непријатно изненађење када отворимо коверат који нам је стигао из дистрибуције.

Многи од нас често се питају како је могуће да смо за један месец потрошили толико киловата, али притом не знају који су начини да се кућни буџет заштити и да се избегне расипање и нерационално коришћење природних ресурса, а пре свега струје. Неким својим лошим навикама доприносимо да нам из новчаника оде и по неколико стотина динара на беспотребно велики рачун за потрошену струју.

Да ли сте се некада запитали да ли знамо праву цену енергије и како доношењем малих одлука моземо да постигнемо велике промене и уштеде? Шта је оно што свако од нас на дневном нивоу може да учини, да би уштедео струју, а самим тим и новац? Ево неколико корака којима можете да остварите значајне уштеде и можда већ од следећег месеца побољшате ваш кућни буџет.

Фото: Ненад Живановић/Н. Параушић/Јутјуб принтскрин/Vesic

 

 

Корак 1 - Кад год је могуће треба користити природно светло, и прилагодити простор у коме боравите природној температури. То значи, да грејање у свом стану одржавате на температури до 20 степени дању и 18 ноћу. Ово је најбоље да урадите регулацијом самог система грејања, где се непотребно троши седам одсто енергије. Важно је да увек имате на уму да се сваки степен рачуна!

Корак 2 - Да ли сте знали да машина за веш троши чак 10 % електричне енергије? Зато је један од савета да се веш пере на нижој температури, ако постоји могућност у току ноћи, јер је електрична енегрија тада јефтинија- чак четири пута него дању. Оно што би обавезно требало да проверите пре прања, јесте да ли је машина за веш или судове пуна, јер ово не значи да само штедимо енергију и новац, већ доприносимо и растерећењу енергетске мреже.

Корак 3 - Да ли сте знали да обичне сијалице трају просечно 1.000 сати, док штедљиве имају рок више од 10.000 сати? Зато је препорука да старе замените Лед сијалицама, да гасите светло када год јето могуће и користите што више дневно осветљење.

Корак 4 - Потрошња уређаја у такозваном станд бy режиму, може да достигне и до шест одсто укупне потрошње електричне енергије у домаћинству. Зато је битно да све уређаје које не користимо искључимо, јер тиме не само да штедимо електричну енергију, већ продужавамо и животни век уређајима.

Фото: Профимедиа

 

 

Корак 5 - Редовним уклањањем каменца, који је натоложен на грејачима утичете на расипање енергије и брже загревање воде за чак 30 одсто. Зато уштедите енергију тако што ћете подесити бојлер на 60 одсто, и тиме допринети да се енергија не расипа.

Корак 6 - Ако не волите да спремате храну у експрес лонцу, онда морате да знате да овим начином можете да уштедите два до три пута више енергије. Можда је то довољан разлог да промените своје навике. Такође, припремајте храну у шерпама величине рингле и уштедите до 20 одсто енергије, а тиме што ћете искључити шпорет неколико минута пре него што је јело готово, оно ће наставити даље да се кува, а ви ћете уштедети бар још 10 одсто енергије.

(Еспресо)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".