Радикалне снаге Албанаца настављају упорне покушаје да се ослободе Срба на КиМ. А специјалне косовске јединице ове јесени двапут су упале на север где живе Срби, под изговором да успостављају ред. То је довело до појачања напетости и запретило прерастањем у отворени сукоб.

На то је јуче упозорила портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова, која сматра да је следећа мета напада трафостаница "Валач", јер је "енергетска независност" један од главних циљева власти у Приштини.

Она је на "Телеграму" написала да су извор проблема на КиМ албански ултранационалисти, који, како је рекла, активно "показују мишиће" уочи локалних избора, а повлађују им западни центри, пре свих, они који су 1999. покренули агресију НАТО на Југославију са циљем да се Косово отргне од Србије.

Захарова наводи да је овога пута Велика Британија директно охрабрила косовске провокаторе и да су, према обелодањеним подацима, организацију антисрпске самовоље "благословили" британски амбасадор у Приштини и његов сународник који се налази на челу Мисије Оебс на КиМ.

Захарова додаје да има разлога да се верује да је израда сценарија силе са циљем заузимања средина на КиМ у којима живе Срби почела још у јулу, наводећи да су британски инструктори обучавали припаднике косовске полиције, док су послати агенти пратили ситуацију у северним општинама и током сукоба снимали учеснике протеста Срба.

Ово упозорење из Москве стигло је у дану када је премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти поновио да ЗСО неће бити формирана и да грађани од њега желе да спречи "боснизацију Косова".

Директор Канцеларије на КиМ Петар Петковић навео је да су Куртијеве поруке отворена претња српском народу, као и нескривено ниподаштавање дијалога Београда и Приштине.

Американци Куртију не дају визу

Премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију није одобрена виза за посету Сједињеним Америчким Државама.

Вест о негативном одговору на захтев за добијање визе за овај портал потврдили су сарадници косовског премијера Аљбина Куртија, пренело је "Косово онлајн". Портал "Косово пост" навео је да је Куртију визу ускратила "најмоћнија држава на свету, односно 'коспонзор' рађања и изградње Косова".

(Новости)