Убица је одмах ухапшен, али мотиви напада нису разјашњени. Убијени је био члан утицајне Скупштине стручњака, која бира врховног верског лидера и пријатељ покојног Касема Сулејманија, бившег команданта Револуционарне гарде.

Припадник локалне службе безбедности у иранском граду Баболсару пуцао је и убио једног од најутицајнијих верских лидера у земљи, ајатолаха Абаса Алија Солејманија, јавља агенција Фарс.

Друга иранска агенција, Ирна, јавила је да је убица одмах ухапшен, али да мотиви напада, бар за сада, нису познати.

Према првим резултатима истраге, нападач је пуцао насумично, не знајући да се међу људима у експозитури банке налази и утицајни верски вођа.

- Неопходно је да снаге безбедности што пре расветле овај инцидент и открију мотив нападача, или групе нападача - навео је ирански председник Ибрахим Раиси.

На снимку, који су објавили ирански медији, види се како нападач маше пиштољем и убија Сулејманија после краћег говора.

Абас Али Солејмани био је члан Скупштине стручњака, верског тела које бира врховног вођу Ирана, али и лични представник врховног верског лидера Ирана ајатолаха Алија Хамнеија у провинцији Систан и Балоџистан, пренео је јавни сервис.

Убијени је, такође, био близак пријатељ некадашњег команданта Револуционарне гарде, Касема Сулејманија, који је почетком 2020. године убијен у нападу дронова, који је наложио тадашњи амерички председник Доналд Трамп.

Абас Али Сулејмани најзначајнији је верски вођа убијен у Ирану последњих година.

(Спутњик)

БОНУС ВИДЕО: