Птица "ћелави ибис" имена "Нова" примећена је у БиХ, тачније у околини Цазина. Његова је врста у овом делу Европе изумрла је још у 17. веку, а сада се вратила и то из Аустрије преко Италије и Хрватске.

Ову информацију потврдила је Организација за заштиту животне средине "Бенторнато Ибис" из Тоскане у Италији, која прати кретање ове изузетно ретке врсте птица, којих је, према последњим истраживањима, на свету остало још свега око 300.

 

 

- Нова је стигла до Босне и Херцеговине. Тренутно се налази у близини Цазина, а точна локација доступна је у бесплатној апликацији Анимал Трацкер. Помозите нам да га држимо на оку и подијелите овај апел - кажу из ове организације, преноси Клиx.ба. 

На својој Фејсбук страници поделили су и неколико основних информација о овој птици. "Северни ћелави ибис је миграторна врста. Врста је изумрла из средње Европе од средине 17. века (већином због убијања).

 

 

Данас се сматра да је врста озбиљно угрожена изумирањем широм света", кажу из ове организације.

Одлике врсте

За разлику од осталих сродника из породице ибиса, ћелави ибис није птица влажних станишта. Преферира суве, полупустињске рељефе, травната станишта, а за гнезда најчешће бира шупљине у стенама. Занимљиво је истаћи да одмах по полагању јаја, љуска има бледоплаву боју, а одмицањем инкубације која траје 24-25 дана, боја љуске се мења у смеђу. Младунци се осамостаљују након 50 дана. 

Историјски подаци говоре о популацијама које су се одржавале до почетка двадесетог века и насељавале европске Алпе, делове северне Африке и поједине области средњеисточног азијског континента. Захваљујући људском деловању дошло је до значајног пада бројности, па је истраживање које је обављено 2004. године показало да су у природи преостале само две мање дивље популације ћелавог ибиса, од којих је 95% јединки забележено у Мароку, а остатак у Тунису.



(Вечерњи лист.ба)