Истраживање је укључивало трик са две чиније - једна је имала посластицу, а друга је била празна. У овом експерименту је 260 паса пратило људске сугестије и откривено је да пси знају када их лажемо.

У првој фази, истраживач је показао на чинију у којој се налазила посластица. Пас је веровао човеку и узео је посластицу, пише Индепендент.

Истраживачи су тада укључили два нова човека. Један је пребацио посластице из једне чиније у другу. Пси су видели да се то догодило, а и други човек је томе сведочио. Други део ове фазе је укључивао само човека који је променио место посластица и пса. Особа која је псу први пут сугерисала да изабере праву чинију није била присутна у просторији током промене. Пси су били свесни где се налазе посластице, а истраживачи су хтели да виде да ли ће пси пратити заваравајућу сугестију непознатог човека.

Фото: Профимедиа

 

Пси су тада углавном игнорисали предлог непознатог човека. Били су свесни да та особа није била у просторији када је дошло до промене. Занемаривали су погрешне предлоге и изабрали су чинију са посластицама. Знали су да та особа не може да зна где се налазе посластице.

Узбудљив експеримент

Најзанимљивији део јесте тај што је више од 50 посто паса одлучило да не послуша људске савете непознатог човека који није био тамо док су посластице мењале посуде. То би значило да пси знају када их лажемо. Такође, они пси који су веровали заваравајућем предлогу у другом покушају, занемарили су предлог у трећем покушају.

Овај узбудљиви експеримент је тестирао псеће разумевање људских концепата лагања и лажних уверења. Експеримент је показао да пси разумеју лаж и намере.

БОНУС ВИДЕО:

(УЗНЕМИРУЈУЋЕ) ЗАКЛАЛИ ЛУТАЛИЦУ, А МОГЛИ СУ И ДЕТЕ: У Јагодини стрепе после напада власничких паса

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".