Глумац Микеле Плаћидо, који је тумачио улогу инспектора Корада Катанија имао је, пак, подељена осећања према серији која му је донела огромну популарност. Иако се везао за лика, био је и огорчен што је годинама везан за њега.

Како је Плаћидо говорио о Катанију, серији, писале су ТВ Новости далеке 1993. године, а текст у којем се могу наћи и детаљи о његовој каријери и приватном животу, преносимо у целости:

Дугогодишњи заробљеник светског успеха, Микеле Плаћидо, истовремено воли и мрзи "Хоботницу". Снашло га је оно што и многе његове колеге: био је приморан да годинама игра један те исти лик, уз опасност да изгуби сопствени идентитет. "Како се може остати свој господар када се градови у многим деловима света, буквално, испразне док се приказује серија" - пита се Плаћидо.

Фото: Репринт ТВ Новости

 

Омршавео, потпуно седе косе, што га у очима неких дама чини још привлачнијим, Микеле, рођен 19. маја 1946. последњи пут се у улози инспектора Катанија појавио у четвртом циклусу "Хоботнице" која се, као што ће се касније тачно испоставити, није овде зауставила. Недавно је снимљен и шести део са новом глумачком екипом.

- Веровали или не, ја нисам уопште хтео да играм ни у првој епизоди коју је тада режирао Дамијано Дамијани. После четири године непрекидног играња једне једине роле, међутим, постао сам везан за лик Корада Катанија. Људи немају представу колико је тешко удахнути живот једном тако несрећном и малерозном типу какав је он. И поред тога што ми је заиста дојадио, дугујем му захвалност што ми је омогућио толику популарност.

Фото: Репринт ТВ Новости

 

Договор је био да после десетак епизода Катани "погине на задатку", али сценаристи Рули и Петраља су у тој "борби мишљења" однели победу и Катани је ипак остао жив! (Опробани холивудски рецепт). Као и код сваког расног хероја, а он то јесте, Катанијева судбина је да остане усамљен и неуништив. У првој "Хоботници" је изгубио ћерку, у другој супругу, у трећој љубавницу. У четвртој нада постоји, али је, у ствари, незамисливо видети Катанија срећног.

Шта ли се то ново дешава са К. К.? И даље, са више или мање успеха, излази на крај са криминалцима који се, за промену, сада баве трговином радиоактивним отпадом. Поред Плаћида, појављују се два нова женска лика: жена судија, у интерпретацији Патриције Милардет (остала је у даљим епизодама) и Естер, ћерка богатог финансијера, која - упркос снажним осећањима према Катанију - мора да се уда за инспекторовог главног непријатеља, мафијаша Тана Каридија. Заљубљену младу жену тумачи Симона Кавалари.

Фото: Репринт ТВ Новости

 

Елем, за Микелеа су Катанијеве авантуре давно завршене. Са великим задовољством "бацио" се на друге, лежерније улоге, а опробао се и као редитељ. Његов други редитељски покушај, филм "Пријатељице срца" приказан је на пролом канском фестивалу (том приликом су му лопови све однели из хотелске собе) и изазвао многе полемике, а специјално у Италији: Микеле тумачи лик оца који се, пошто га је жена напустила, упушта у љубавну везу са - рођеном ћерком.

Малу улогу у филму има Микелеова супруга Симонета Стефанели која је сарађивала и на писању сценарија. Симонета је дугогодишња глумчева животна сапутница и мајка њихово двоје деце, ћерке Виоланте (17) и сина Микеланђела (3). (Глумац има још једног сина из везе са једном америчком глумицом). Било је поприлично кризних тренутака у њиховој вези, али је госпођа Плаћидо прешла преко свих љубавних авантура свог несташног мужа који о женама има овакво мишљење:

- Мој идеал је жена домаћица. Наравно, привлачна и слатка, сензуална, али без мушица у глави. Ја сам већ средовечан човек и у тим годинама желим једноставну жену која ће ме, кад се увече вратим с посла, сачекати са осмехом и добром вечером. Шта могу, ја сам затуцани Медитеранац.

* Нпортал.рс због вас даје нови живот текстовима из богате новинске архиве "Новости", а ова минијатура је изашла 17. фебруара 1993 године у "ТВ Новостима" *

БОНУС ВИДЕО: