Шестовић је за Танјуг рекао да у Судану тренутно живи до 100 држављана Србије, од чега 70 одсто има стално боравиште, а 25 до 30 држављана су заинтересовани за евакуацију и са њима је, каже Шестовић, амбасада Србије у Египту у сталном контакту.

- Апелујем на све држављане који могу да чују ово, а и њихове рођаке у нашој земљи, да контактирају преко веб сајта Министарства спољних послова или ову амбасаду, како би утврдили тачан број наших држављана и како би извршили одговарајуће припреме за тренутак када би евакуација била могућа - казао је Шестовић.

Према његовим речима, безбедоносна ситуација у Судану је сложена и грађани ове земље већ пети дан нема струје и воде.

Фото: Танјуг/АП

 

- Оно што је неповољна околност јесте што се борбе одвијају око аеродрома и генералштаба који су у центру Картума. То је један елитни кварт где живе сви, укључујући већи део наших држављана и они су у овом тренутку у јако тешкој ситуацији, не могу да излазе - објаснио је Шестовић за Танјуг.

На питање да ли постоји могућност да се сукоб прошири ван граница Судана, Шестовић је навео да је ескалација могућа и додао да је једнодневни прекид ватре у овој земљи охрабрујућа околност.

Фото: Танјуг/АП

 

- Охрабрујућа је вест да је ново једнодневно примирије договорено од шест сати данас до сутра у шест сати поподне. Нажалост претходно није испоштовано. Надамо се да ће ово бити, јер је свима у интересу да се обезбеде хуманитарни коридори, да се створе услове за евакуацију - рекао је Шестовић.

Он је објаснио да је, према проценама стручњака, извор сукоба питање доминације у будућим оружаним формацијама и додао да сви међународни актери раде на стабилизацији сукоба.

Фото: Профимедиа

 

- Укључени су сви најважнији међународни актери, САД, земље Европске уније, Велика Британија, Афричка унија, Арапска лига и Организација исламске конференције. Практично су сви свесни улога и настоје да што пре дође до стабилизације - закључио је Шестовић.

БОНУС ВИДЕО:

СНИМАК ЕКСПЛОЗИЈЕ: Тренутак кад кафић у Санкт Петерсбургу одлеће у ваздух

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".