Стампедо се десио у среду у старом делу града у центру Сане, где се више стотина људи окупило да би добило помоћ коју су делили трговци, саопштило је Министарство унутрашњих послова Јемена, пише Гардиан.

Портпарол министарства је за катастрофу окривио „насумичну расподелу средстава без координације са локалним властима.

Трагедија која је погодила најсиромашнију земљу Арапског полуострва догодила се неколико дана уочи муслиманског празника Рамазанског бајрама који означава крај светог месеца Рамазана.

Хути пуцали у ваздух у покушају да контролишу гомилу

Сведоци су рекли да су наоружани Хути пуцали у ваздух у покушају да контролишу гомилу, очигледно ударивши у електричну жицу и изазвавши експлозију. То је изазвало панику и људи су почели да беже, рекли су.

Фото: Танјуг/АП

 

Министарство унутрашњих послова које води Хути саопштило је да је ухапсило двојицу организатора и да је истрага у току.

Иначе, грађански рат је избио у Јемену 2014. године, када су побуњеници Хути које подржава Иран заузели Сану, што је навело коалицију предвођену Саудијском Арабијом да интервенише следеће године да подржи међународно признату владу.

Борбе су се знатно смањиле од прошлогодишњег шестомесечног примирја уз посредовање УН, чак и пошто је оно истекло у октобру. Али рат је изазвао оно што Уједињене нације описују као једну од најгорих хуманитарних трагедија на свету

Фото: Танјуг/АП

 

Више од две трећине становништва живи испод границе сиромаштва, према УН, укључујући владине службенике у областима под контролом Хутија којима годинама нису исплаћиване плате државних службеника. Према подацима УН, преко 21,7 милиона људи, односно две трећине земље, потребна је хуманитарну помоћ.

БОНУС ВИДЕО:

СНИМЦИ ПОСЛЕ ЕКСПЛОЗИЈЕ: Кафић у Санкт Петербургу у којем је настрадао ратни извештач и 30 особа

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".