Добра вест јесте да не морате да их баците. Постоји изутетно користан начин да их употребите...

Разбијене љуске ускршњих јаја могу да се примене на неколико начина. И ако брините да су вам остали само ситни комади који су неупотребљиви, одмах да вас разуверимо - и они имају своју намену. Можете да их самељете у прах и искористите у разне сврхе...

Најчешћа примена је у башти и за узгој биљака. Савет стручњака јесте да их претходно самељете... Ево шта заправо прво треба да урадите: 

  • Нежно исперите комаде љуски и ставите их на сунце да се осуше. Осушене комаде чувајте у херметички затвореној посуди.
  •  Самељите осушене комаде љуске у прах, бло у машини, авану, чекићем за истањивање меса или једноставно оклагијом.
  • Фото: Профимедиа

     

     

    Како можете да употребите љуске јаја?

    Постоје и креативни начини за употребу шарених љуски, деца у вртићу могу од њих да праве венчиће, накит, али најпопуларнији начин да се искористе јесте у баштованству. Када сте их једном самлели, прах додајте земљи у саксији или распоредите око биљака у башти. Исто урадите и са љускама које претходно нисте уситнили - разбацајте их око биљака и пустите да одраде своју "магију".

    Фото: Профимедиа

     

     

    Зашто је љуска јајета корисна за узгој биљака? Реч је о калцијуму (преко 30%) и другим нутријентима којима је богата. Садржи магнезијум, фосфор, калијум и натријум и око 5 одсто органске материје, која се налази у опни и остаје на љусци у облику протеина. Такође значајан је извор азота и умногоме побољшава квалитет земљишта. Међутим, у највећем проценту се у љусци налази калцијим који деује као сјајно спороделујуће ђубриво. Током разлагања у земљишту, из љуске се ослобађа овај минерал који храни биљке и регулише пХ вредност земљишта и смањује његову киселост.

    (Мондо)

    БОНУС ВИДЕО:

     

    За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

    Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".