Ово је прича о Клари Шаланци, немачкој манекенки која је била за воланом када је погинуо Дражен Петровић у 29. години.

Дражен је последњу утакмицу одиграо за Хрватску против Словеније у квалификацијама за ЕП 1993. године. Хрватска репрезентација се из Пољске вратила авионом, али је Дражен Петровић на пут кренуо аутомобилом са девојком - немачком манекенком Кларом Шаланци која је била за воланом.

Клара је возила голф, а Дражен је спавао на месту сувозача. Они су ударили у камион који се испречио на путу, а Клара га није видела пошто је била слаба видљивост.

Фото: Профимедиа

 

 

Дражен Петровић је погинуо, а Клара је прошла са повредама. У аутомобилу је била и турска кошаркашица Хилал Едебал, која је седела на задњем седишту, која је задобила тешке повреде, али се опоравила.

За неверицу - Клара је возила 160 км/х

Полицајац који је радио увиђај након несреће једном приликом је открио да је Драженова тадашња девојка Клара возила великом брзином и да судар није било могуће избећи.

- Чињеница је да је Клара возила пребрзо. Била је млада возачица, с мало искуства, и у таквој ситуацији није се баш могла најбоље снаћи. Долетела је у препречени шлепер с брзином већом од 160 километара на час. Чак није успела ни да реагује, да кочи. И да је успела да покуша да заустави своје возило, питање је како би све то прошло с обзиром да се шлепер испред њих појавио изненада. А онда је уследио страховити ударац од којег је Дражен, који је у аутомобилу седео на сувозачевом месту, погинуо - открио је једном приликом полицајац Биндер.

Клару је од одговорности штитио немачки закон који каже да, ако је особа могла избећи несрећу, без обзира којом је брзином возила, онда је крива. Међутим, околности Драженове погибије су биле такве да Клара није могла да избегне судар, па стога није ни судски процесуирана.

 

 

Клара се три године после несреће удала за фудбалера Оливера Бирхофа. Са њим је већ 27 година у браку и жене у једном малом месту у околини Минхена.

У питању је бивши репрезентативац Немачке, познат као један од најбољих играча главом свих времена, а наступао је за Удинезе, Милан, Асколи, Монако...

Оно што је занимљов за Клару је да се уопште не појављује у јавности последњих година. Једина информација о њој стигла је у Билду пре пет месеци, а гласила је:

Фото: Профимедиа

 

 

- Клара теши Оливера после његово одласка из ФС Немачке.

Драженом мајка, Бисерка Петровић за Клару нема ниједну лепу реч, разлог је више него јасан...

- Она је монструм. Није чак ни са Хилал у контакту. Њу није посећивала ни док је била болесна, иако су дугогодишње пријатељице и играле су кошарку заједно од малих ногу. Хилал је студирала у Америци и када се вратила, Клара ју је позвала да иду заједно по Дражена на аеродром у Франкфурт - речи су Бисерке.

Кошаркашки Моцарт, Дражен Петровић је играо за Шибенку, Цибону, Реал, Портланд и Њу Џерси. Са Цибоном је освојио две европске титуле.

(Курир)