На велики петак, дан када је Исус разапет на крст, у многим крајевима је обичај да се фарбају јаја као симбол васкрсења и крв, новог живота. Због црвене боје често домаћице изаберу фарбање природним путем у луковини, а шарају их воском  или разним травкама.  

Ако пратимо стара правила, прво јаје које се извади и скува боји се у црвену и оставља се по страни, постаје чуваркућа која "штити" укућане и дом.  јаја која остану, боје се у различитим бојама и шарама, што би се рекло на радост. 

Најчешће се боје у рано јутро на Велики петак, мада зависно од места, може и у четвртак (дан пре) или суботу (дан после Великог петка). 

Фото: Принтскрин/Јутјуб/ Vesna Djurdjevic

 

Велико питање се поставља да ли  укућани који су изгубили те године члана породице, фарбају јаја и прослављају Васкр? По правилима Српске православне цркве на велике празнике као што је Ускрс (па чак и крсна слава) не одступа се од уобичајене традиције. Свака кућа, па и она у жалости, боји прво црвено јаје - чуваркућу, а остала по жељи.

У неким крајевима није пракса да се јаја боје у веселе боје, већ да се сва фарбају у луковини. У централној Србији, на пример, обичај је да се јаја само обаре, не и да се боје. У другим местима се праве "црна" јаја, односно фарбају се у ораховини или уз помоћ церове коре, како би се добила тамна, боја жалости. Историјски списи кажу да су се она обично називала "калуђерима" и да нису имала никакву декорацију нити сличице.

Фото: Профимедиа/јутјуб/принтскрин/Gastromaratonac

 

По правилу Српске православне црке, пожељно је разликовати славља попут Божића, Васкрса и крсне славе јер су то небеске прославе, па самим тим и наши упокојени славе са нама. 

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО: