У току је четврта недеља, или Глува недеља поста, која се проводи у строгој тишини и покајању. Наредне недеље нас очекује шеста недеља поста, која се назива Цветна недеља, а након ње долази последња недеља поста - Стасна недеља.

Фото: Профимедиа

 

Цветна недеља поста

Цветна недеља поста је добила назив по празнику Цвети и обележава улазак Господа Исуса Христа у Јеросалим, а како предање каже, он је ушавши на магарцу, био засут цвећем и палиминим гранама, па отуд долази назив - цветна.

Цветна недеља такође има симболику биљака и цвећа, те цветање и бујање природе. Ове седмице се саветује да православни хришћани проведу пост у молитвни и покајању и на тај начин ојачају своју душу. Према веровањима, ништа што цвета не треба ништа сејати пре празника јер неће бити плода.

Последња недеља поста

Последња недеља поста се назива Страсна недеља и проводи се у строгом посту, тишини и миру. Последњом недељом поста се припремамо за велики хришћански празник Васкрс.

Благовести

Први празник који нас очекује јесу Благовести, који увек пада 7. априла, тачно 9 месеци пре Божића. Празник Благовести је посвећен сусрету девице Марије и архангела Гаврила који јој је рекао да ће родити Спаситеља људског рода. На Благовести се калеми воће и сеје жито.

Фоо: Википедија

 

 

Лазарева Субота

Лазарева субота или Врбица се обележава 8. априла, а сматра да је тог дана Исус Христ васкрсао Лазара. Врбица се увек слави суботом, дан уочи празника Цвети, недељу дана пре Ускрса. На овај дан се у православним црквама у поподневним часовима служи вечерње богослужење и у цркву се уноси врба која је тек олистала.

Цвети

На празник Цвети је обичај да се плету венчићи од врбових гранчица и цвећа, који се чувају у кући за здравље и напредак.

Велики четвртак, Велики петак, Велика субота

Три дана пред празник Ускрс проводи се у строгом посту, и то Велики четвртак на уљу, а Велики петак и Велика субота на води. Пред Ускрс се фарбају и јаја, а у храмовима се служе литургије.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс&