Председник Србије истиче да су питања климатских промена кључна и да је за нашу државу веома важно присуство том самиту у организацији УН, Велике Британије и Италије.

Обраћање председника

Александар Вучић поручио је за телевизију Пинк да су се светски лидери скупили на једном месту и да су покренуте важне теме са Урсулом фон дер Лајен о цени електричне енергије и обезбеђивање енергетске сигурности.

''Мораћемо да радимо на стварању нових и обновљивих извора енергије'', изјавио је Вучић.

Посета пријатеља из ЕУ

''Разговарао сам са Урсулом фон дер Лајен, кратко са Макроном, Меркеловом, многим светским премијерима и председницима, са Пленковићем, са шпанским премијером који ми је обећао да ће доћи у посету Србији. Шпански премијери нису претходних 40 година долазили у Србију, тако да би то била историјска посета.

Посета премијера Шпаније би била важна јер је Шпанија по питању Косова и Метохије уз Србију, те је важно захвалити се Шпанији на подршци Србији.

''Позвао сам нашег шпанског пријатеља да посети Србију и обећао сам му да ће видети велико гостопримство и пријатељство српског народа због свега што чини у одбрани територијалног интегритета наше земље, али и подршци коју нам пружа на европском путу'', закључио је Вучић.

Разговор са Пленковићем

Председник Србије је разговарао и са председником Хрватске, а разговор је прошао у шали, али је имао и озбиљнију ноту.

''Са Пленковићем сам причао и шалио сам се на рачун ових оптужби за Петрињу, али причали смо и о важним стварима, као што су нестали'', објаснио је председник.

Оставка Заева

Председник се осврнуо и на вест која је затресла политичку сцену западног Балкана, односно на оставку Зорана Заева.

''Оставка Заева, верујем, није само пораз на изборима, већ и онога што је обећала Европска унија Скопљу, а није испунила, желимо да оснажимо иницијативу ''Отворени Балкан'', рекао је Вучић.

Додаје да остаје и питање ванредних парламентарних избора.