Према првим информацијама, возач се пожалио да се осећа лоше, али му је речено да аутобус одвезе до окретнице. Нажалост, до ње није стигао. Како препознати симптоме срчаног удара, објаснио је у "Јутру" на Првој др Драган Симић, кардиолог.

- Када говоримо о срчаном удару, симптоми могу да буду различити. Међутим, људи најчешће осећају једну врсту бола у грудима, који је у виду стезања, печења, жарења, а који се јавља изнад грудне кости и полако шири ка врату или доњој вилици. Тај бол се временом појачава. Он има једну узлазну линију и практично већ после 5, 7, 8 минута, кад се развије, то је алармантна ситуација која хитно захтева помоћ. Постоје људи који имају врло високе тегобе, а не разумеју да је ситуација алармантна - рекао је кардиолог и упозорио да никада не игноришемо промене.

Фото: ТВ Хепи принтскрин

 

- Имате људе који су ментално другачији и који на мали бол алармирају све и потраже помоћ. Та варијанта је захвалнија, јер мушкарци чешће мисле да 'није ништа страшно'. Људи у Србији мисле 'Неће то мене', али чим је нешто нејасно, то је знак да морате код лекара. То није обичан бол. Тешко можете да возите са таквим болом. Мени делује да је за професионалне возаче три године дугачак период. За три године може много тога да се развије. Питање је да ли и после три године раде ЕКГ - рекао је др Симић.

У Србији је у последње време примећен фактор ризика који је у порасту, рекао је кардиолог.

- Магичну формулу за превенцију немамо. Примарна превенција подразумева да држите под контролом све могуће факторе ризика. То значи да имате нормалну тежину, да начин исхране буде здрав, да водите контролу над масноћама у крви, да водите рачуна о вредностима шећера, да не пушите. У последње време се јако истиче физичка активност. Дошли смо до тога да је врло важан фактор ризика. У Србији је 58 одсто људи физички неактивно. То значи да је реч о свакој другој особи. Ако хоћете да се сачувате, морате о свим овим парамтерима да водите рачуна - објаснио је др Драган Симић.

БОНУС ВИДЕО: