Уље у кожи (себум) може да испушта непријатан мирис. Неки пси производе прекомерне количине себума и он улази у све што је у вашој кући, каже ветеринарка др Ширли Бонк. Бонк каже да је себум и друге ствари, попут псеће перути, често тешко уклонити с одређених тканина и тепиха.

- Бактерије које су иначе присутне на кожи пса и у њиховим ушима могу да узрокује непријатан мирис. Пси такође имају урођену жељу да све обележе својим мирисом. Неки пси ће тако уринирати на било шта како би обележили своју територију - каже она.

Фото: Профимедиа

 

Ако и ви имате проблема са псећим мирисом ево пет савета како га се брзо и ефикасно решити.

1. Тепих очистите паром

Чишћење тепиха паром један је од најбољих начин да се решите псећег смрада. На тржишту постоји много парних чистача, у неке иде само вода, а у друге у детерџент, на вама је да изаберете који вам највише одговара. Ово је врло захвална инвестиција која ће вас спасити ако код куће имате пса.

Фото: Профимедиа

 

2. Под пребришите с раствором сирћета

Дрвене и друге врсте подова би прво требало помести, а затим обрисати крпом накрашеном раствором сирћета. Наиме, алкохолно сирће неутралише мирисе, како нове тако и оне устајале. Помешајте једнаку количину сирћета и воде, наквасите крпу и пребришите подове. Пустите да се осуши и сви непријатни мириси ће нестати, пише Family Handyman. 

Фото: Профимедиа

 

3. Испробајте соду бикарбону

Сода бикарбона реагује с киселим мирисима попут оног псеће мокраће. Због тога одлично неутралише тај мирис, а овај трик је посебно добар за тканине. Соду треба посути по тканинама које не можете да оперете и оставите је да одстоји преко ноћи. Ујутро само уклоните вишак соде бикарбоне с мокром крпом или папирнатим убрусом, а можете и да је усисате.

4. Оперите прекриваче

Ако на намештају имате прекриваче или навлаке које могу да се скину и оперу, то и урадите, једном недељно или једном у две недеље.

Фото: Профимедиа

 

5. Редовно перите пса

Врло је важно да свог пса перете редовно. Посаветујте се с ветеринаром око тога колико често га треба купати и то поштујте. Осим тога, након купања пас мора потпуно да се осуши јер је влага идеална за развој бактерија одговорних за непријатне мирисе.

БОНУС ВИДЕО: