Наиме, у члану 45. наводи се да је „забрањено објавом јавног огласа или на било који други начин тражити или нудити услугу рађања детета за другог (сурогат мајчинство)“, као и да је забрањено уговарати или проводити биомедицински потпомогнуту оплодњу ради рађања детета за друге особе и предаје детета рођеног након биомедицински потпомогнуте оплодње. Такође, никакви уговори ни споразуми у овом случају не вреде, преноси Српскаинфо.

У закону Републике Српске наводи се исто, односно да је забрањено даривање полних ћелија, полних ткива и ембриона које није обављено између брачних другова, односно ванбрачних партнера.

Упркос томе, на међународној страници за сурогат мајчинство финдсуррогатемотхер.цом постоје огласи жена из БиХ, тачније осам њих. Оне су из различитих градова, а наводе се Сарајево, Тузла, Бањалука, Мостар…

На овој страници они који траже сурогат-мајку могу одабрати чак и расу, религију, боју косе и очију, као и то јесу ли пушачи или не.

Фото: findsurrogatemother.com принтскрин

 

Министар здравља Кантона Сарајево Харис Вранић казао је да подржава сурогат мајчинство, али да то треба законски регулисати на нивоу ФБиХ.

– Треба укључити и правни сектор, јер је то и правно питање. Ми, у сваком случају, то подржавамо. Мора бити мултидисциплинарни приступ, од правника, социолога, здравствених радника, стручњака из свих области… Препоручујемо да се крене у том правцу – рекао је Вранић.

И гинеколог прим др Кенан Дрљевић истиче да подржава увођење и регулисање статуса сурогат-мајки, пише Аваз.

– Неко ко не може да роди, не може да се оствари као родитељ, уз сагласност сурогат-мајке… Треба све да буде транспарентно, да се докаже пуно здравље и способност да се трудноћа може изнијети. Ја сам апсолутно за, јер готово 10 до 15 одсто парова у БиХ је стерилно. То је огромна популација која треба помоћ, некада и на такав начин. Оно што долази са Запада доћи ће и код нас, пре или касније – истакао је др. Дрљевић.

Погледајте њиховим очима

- Треба стати на страну стерилног пара или жене која не може имати потомство. Треба с њима разговарати и онда ће опонентима бити пуно јасније и већином ће променити своје мишљење и размислити о негодовању. Треба гледати очима и душом тих парова или жене који то не могу. Ми гинеколози смо управо у тим позицијама, да на посебан начин схватамо трауме и судбине које су сасвим другачије од негативних ставова који се износе с других страна. То треба допустити, дозволити и ја то подржавам – нагласио је др. Дрљевић.

(Дневни Аваз)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".